17.1 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Помогнете на Виктор!

Утре никой не ти го е обещал. Това съм научила от мой близък, който цял живот разследва убийства и се рови в трупове. Смъртта понякога е избавление, ще каже някой. И ще бъде прав. Но ако жаждата за живот е толкова голяма, колкото са възможностите на човешкия мозък, тогава граници няма.

Винаги съм смятала, че нещастието е момент, в който Вселената ни отваря път към Висшия разум. Отърсваме затлачените си земни мозъци и проглеждаме, макар и за кратко. С такива мисли се отправям към срещата си с Виктор. И се питам какво мога да науча от човек, който от години се измъчва от тежестта на болестта и който е съвсем наясно, че не му остава много време.

Виктор Николов е на 33 години и рано е изпълнил голяма част от мечтите си – престижна работа, обична съпруга  и прекрасна дъщеричка на пет годинки. Никога не е боледувал сериозно. До юни 2009-та година… Обикновено бедата е просто способ на природата да те дари с мъдрост и тя идва точно при онези, които са готови да я приемат. Нещастието застига Виктор с вирусна инфекция. След 30-дневното й лечение бъбреците му отказват да работят. Нужна е спешно бъбречна трансплантация.

След дълга психологическа борба Виктор се съгласява баща му да стане донор, което се оказва малкото стъпало по пътя към надеждата. Не я открива в националният списък за чакащи трансплантация. След дълго търсене я намира в клиника в Германия, но за интервенцията са нужни 120 000 Евро, които той и неговите близки нямат. Междувременно животът му е ад – три пъти седмично хемодиализа, множество операции за съдов достъп, мъка, болка и безверие.

Страданието винаги променя мисловните ни навици и ни тласка в друга посока. Много често за постигане на спасението ни е нужно точно това – промяна на гледната точка.

Какво научи от това изпитание?

Научих се да не се обръщам назад и да не съжалявам за нищо от случилото се. Въпреки че вече съм слаб се чуствам по силен от всякога. Сега, когато тялото започва да ме предава лека по лека, разбрах че разумът е това което ни отличава от другите същества на планетата, той не може да те предаде за разлика от тялото.  Уча дъщеря ми поравно да развива и духовното,  и  физическото.

Как гледаш на живота към този момент, през призмата на болестта?

Живея ден за ден. Чуствам се като номад. Живея простичко и гледам да съм сред приятели и близо до момиченцето и съпругата ми .

За какво най-много ще съжаляваш, ако не успееш да се пребориш?

Когато се разболях преди горе-долу три години и половина лежах в болницата с висока температура, с два катетъра боднати в тялото и тогава влезе дъщеря ми …. Беше клатушкащо се бебче проходило едва преди няколко месеца, погледна ме и ми се усмихна … Тогава съжалих, че нямам сила да стана да я прегърна, че вероятно ще остана там в онази стая завинаги и тя никога няма да ме види отново , и няма да запомни баща си, няма да научи нищо от мен… Това ме ядоса и.., ето че 3 години по късно все още съм жив, въпреки миниатюрните шансове които ми даваха лекарите. Тя порасна лека по лека пред очите ми, но никога няма да е порастнала досатъчно и аз винаги ще искам да съм до нея. От тогава не съжалявам за нищо. Аз съм в абсолютен мир със себе си.

Какво би казал на хората, които смятат битовите си проблеми за лично наказание?

Адът е тук на земята, но и раят – от вас зависи кое ще приемете с душата си.

Какво искаш да направиш когато целият този ужас приключи?

Бих искал да си върна откраднатия живот. И да си имам поне още едно дете…

Чувала съм, че единственото постоянно нещо във Вселената е промяната. Тя обикновено ни носи или страх, или надежда. За Виктор тя носи и двете. Надежда, че трансплантацията някой ден ще бъде възможна и страх, че може да настъпи твърде късно. За него промяната вече е започнала. Хора със сърца до момента са помогнали да се събере сумата от 28 893 Евро.  Останалите вярвам, че са въпрос на време. Времето на Виктор обаче, тече по-различно от вашето.

На 30-ти август, в Бургас, в ресторант „Рубаят Ди Маре“,  група „Сънрайз“ ще отпразнува  своя 20-годишен юбилей, заедно с Кен Хенсли от Uriah Heep и много свои приятели. Всички те ще свирят благотворително за Виктор.

Дайте шанс на Виктор!

SMS с текст DMS VIKS на номер 17 777 е решение, ако искате да помогнете.

Дарителски сметки:

В лева: BG96FINV91501315130703

В евро: BG18FINV91501315132301

BIC: FINVBGSF

Първа Инвестиционна Банка

Титуляр: Виктор Николов

www.helpforviktor.com

 

 

Магдалена Искрева

Лайънс Клуб „Lion’s Heart“ – София

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук