12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Поморие анулира дарението за Военния санаториум, кметът иска да го спаси /видео/

Общинският съвет в Поморие реши по съдебен път да бъде анулирано дарението на Анхиалска община от 1932 година за Военния санаториум. Това гласува днес местният парламент със 17 гласа „за“ и 1 – въздържал се. Лично кметът Иван Алексиев внесе докладната записка, мотивиран от факта, че с решение на МС волята на дарителя е нарушена. В края на 2016 година МС обяви санаториума за имот с „отпаднала необходимост“, а скоро след това лечебното заведение премина в капитала на велинградското търговско дружество „Вита”. С превръщането на лечебницата от публична държавна в частна държавна собственост волята на анхиалци беше погазена безогледно и неочаквано, коментира Алексиев.

Ние от една година искаме Военния санаториум да си остане какъвто е. Да няма преобразования в търговски дружества, били те  и държавни. Но вече една година стана, навършва се точно една година, защото Съвета по сигурност към военния министър взе това решение да се прехвърли към „Вита”. Ако всичко това беше се запазило нямаше сега да реагираме. Но използваме абсолютно всички възможности, които са ни позволени от закона и вече се стигна до последната възможност да развалим дарението, за да не влезе пак казвам в части ръце. Защото въпреки че е държавно дружеството, то е търговско такова.То е регистрирано по търговския закон. Има право да продава, да закрива, да апортира , да залага имущество

Предложението за анулиране на дарението не бе подкрепено единствено от Ива Кусева от БСП и Никодим Стоянов, заради предполагаем конфликт на интереси. Общинският  председател на БСП Поморие работи като зам. управител в санаториума.

Кметът Иван Алексиев отхвърли всякакви обвинения за евентуални схеми и нарече манипулация информацията, че се готви  да строи хотел. По думите след като се развали дарението, общината отново ще го дари на държавата, но с ясни условия.

Община Поморие, нашите предци са дарили тази земя за военен санаториум  и ние нямаме моралното право да приемем това дарение, ако ни се върне . Аз затова поисках да се даде на общината, за да можем отново да го върнем на държавата, а не на военния министър. Защото за една година, колко министъра се смениха !? Трима- г-н Ненчев, служебния министър и на сегашния , на който сигурно ще му забравим имената като стане бивш. Обаче България остава, държавата България- остава!”

Кметът  е категоричен, че с това дарение се опитва да спаси санаториума. От момента на прехвърлянето му към търговското дружество „Вита” военният санаториум не работи, а тъне в разруха. Министерството на отбраната  е отпуснало 1 млн. лв. за ремонт  и нова апаратура, но според Алексиев  са нужни поне 5 млн. лв. – 2 милиона за апаратура и три милиона за ремонт.  В момента санаториума няма лиценз за медицинска дейност и работи като хотел, категоричен е Алексиев.

„  Назначени са като охранители, защото имат денонощна охрана, назначени са като общи работници, и някои от рехабилитаторките са назначени за камериерки. Защото в момента там няма назначен нито един лекар , нито един специалист , нито един специалист рехабилитатор – лекар.”

Алексиев не за първи път сподели опасенията си, че крайната цел е умишленото довеждане на калолечебницата до крах.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук