11 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Поморие отбеляза 138 години от Освобождението на България

В Поморие тържественото честване по повод Националния празник на България започна в 10.30 часа днес пред паметната плоча на участниците в Освободителната война. Под звуците на химна в изпълнение на Общински духов оркестър, почетен караул ритуално издигна българския трибагреник.

На официалната церемония присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник – кметове Янчо Илиев, Кунчо Гайдов и Илия Джингов, секретарят на Община Поморие Тони Митев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, общински съветници и общественици. Пространството около паметника беше изпълнено и от десетки жители на града, а така също и от български и чуждестранни гости. В края на церемонията всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред паметната плоча и се преклониха пред величието на участниците в Освободителната война.

В знак на почит и дълбока признателност към героите освободители, свещениците от храм „Рождество на Пресвета Богородица“ отслужиха благодарствен молебен, а слово за празника произнесе уредникът на Исторически музей – Поморие.

В програмата участваха и децата от театрална формация „Светулка“ при НЧ „Светлина 1939“, които изразително рецитираха стихове. За празничния дух допринесоха и възрожденските песни в изпълнение на гостите от квартет „Бургас“.

С красиви носии и широки усмивки танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ и Танцов клуб „Чайка“ създадоха добро настроение на всички присъстващи.

Тържеството по повод един от най-големите и най-български празници традиционно завърши с кръшно българско хоро.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук