16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Поморие празнува на Гергьовден

 Поморие празнува днес. Свети Георги е избран за закрилник на града, защото тук се намира и един от най- старите и тачени манастири в Източна България, който носи името на светеца.

От рано сутринта стотици граждани и гости на Поморие се стекоха в светата обител за да се поклонят пред свети мощи, пренесени от Силистра в манастира специално за храмовия празник.

Кметът на Поморие инж. Петър Златанов посрещна за празника скъпи гости. По традиция за Гергьовден идват гости от Неоанхиало, Гърция, където живеят потомци на днешни поморийци, изселили се през 1906 година. Да запалят по свещ пред иконата на Св.Георги дойдоха зам.кмета на община Волос, Гърция и кмета на Неоанхиало.

В двора на манастира беше осветен курбан, а поморийци и гостите на града се наредиха на опашка пред аязмото. Кметът Петър Златанов пожела спорна година на съгражданите си.

Празникът продължи на откритата сцена до читалище „Светлина“ с изпълнение на градския духов оркестър и ансамбъл „Странджа. Част от поморийци и гостите на града не пропуснаха и да се спуснат по градската чаршия, където имаше за всекиго по нещо.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук