13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Поморие се жалва до Върховния административен съд

Премина общественото обсъждане в Ахелой относно изграждането на каменна кариера в землището на града. Всички присъстващи жители се обявиха против решението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да открие производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства – строителни материали в Ахелой.

В момента в града тече подписка против изграждането на съоръжението, което ще доведе до значителен спад на туризма в региона и материални загуби за жителите. Информацията съобщиха от пресцентъра на община Поморие.

„Съгласно това решение, автоматично ще се подпише концесия за срок от 25 години. Днес подадохме жалба до Върховен административен съд, в която категорично заявяваме, че сме против проучването на подземни богатства в землището на Ахелой. Заставаме твърдо зад тази позиция и ако от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не вземат под внимание нашето отрицателно становище ние ще предприемем всички законови мерки, включително блокиране на пътя Поморие – Слънчев бряг” – заяви кметът на община Поморие Иван Алексиев по време на обсъждането.

Заместник-кметът Янчо Илиев представи пред съгражданите си списък на пряко засегнатите лица – собственици на имоти, граничещи с мястото, на което се предвижда изграждането на кариерата. „Срокът за обжалване е до 16 юли, така че засегнатите частни лица също могат да  потърсят правата си” – каза Илиев. „Ако позволим в землището на града да се добиват строителни материали, той ще се превърне в промишлена зона и всичките ни усилия да възстановим Ахелой като туристическа дестинация ще се окажат напразни” – добави той.

В знак на подкрепа към решението на Община Поморие да се обяви против изграждането на каменната кариера, на обсъждането присъстваше и кметът на несебърското село Тънково – Христо Николов. То се намира на 1600 м. от предвиденото място за добив на строителни материали.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук