13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Поморие се превръща в перлата на Българското Черноморие

Цялостна визия за южната част на Поморие разгледа Областният съвет за развитие. На заседанието, което се проведе в Областна администрация Бургас се приеха решения за обявяване на обекти от регионално значение. Това са Спешното отделение към МБАЛ – Бургас и обекти от морската инфраструктура на Поморие, а именно: „Разширение на пасажерско пристанище с регионално значение – Поморие”; „Яхтено пристанище – Поморие” и „Изкуствен плаж и водно атракционни дейности”.

 

Graphic2 (Small)   Кметът на Община Поморие Иван Алексиев представи пред кметовете на общини от областта, членове на Областния съвет, цялостна концепция за развитие на крайбрежната зона в южната част на града, конкретизирана в проект „Морски, туристически и спортен комплекс „Поморие”. Проектът включва изграждане пристанище за развитие на морски спортове в района на „Морски клуб – Поморие”; Разширение на пасажерското пристанище „Поморие” чрез изграждане на кейова стена, която да затвори пристанището от югозапад; Реновиране на Стария пристан; Изграждане на изкуствен плаж и водни атракциони в жилищната зона между стария кей и бившия лимонаден цех; В зоната на бившата ЖП гара проектът предвижда изграждане на яхтено пристанище, изкуствен плаж и водни атракциони, чрез изграждане на две кейови стени, в едно със съпътстваща обекта пристанищна инфраструктура и морска локация.

 

„Основата, от която община Поморие тръгна в посока развитие на цялата крайбрежна зона е сключеният през месец юли тази година договор с ИАРА за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реконструкция и модерницазия на рибарското пристанище в града. С обявяването на този голям проект „Морски, туристически и спортен комплекс „Поморие” за обект от регионално значение, гр. Поморие се отваря изцяло към морето, възползвайки се максимално от даденостите и възможностите на Бургаския залив. Създава се възможност за развитие на морски туризъм и каботажно плаване. С възможността за акостиране на атракционни корабчета, комети, пасажерски кораби и яхти, се подобрява вътрешната свързаност на региона в Черно море.” – коментира кметът Алексиев.

Реализирането на този проект ще промени напълно туристическия облик на Поморие. Градът ще заеме едно от централните места на морската карта на България и ще допринесе за развитието на целия регион. Атрактивната морска инфраструктура ще превърне Поморие в още по-предпочитана дестинация за морски туризъм, способна да предложи алтернативи за всички туристи и добра връзка с останалите курорти.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук