13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Поморие ще умува над План за градско възстановяване и развитие

Община Поморие започва изготвянето на Интегриран план за градско възстановяване и развитие, съобщиха от местната администрация. В процеса на изпълнението му ще се изготви целеви и проблемен анализ, визия на развитието на града до 2020 г. и ще се формулират целите и стратегиите на ИПГВР.

 

За да се разработи работещ и функционален план за развитие на града е необходим широк обществен дебат. Затова в Поморие ще започне информационна кампания, която ще включва семинар за стимулиране на гражданска подкрепа, информационни срещи, експертни срещи, анкетно проучване на общественото мнение, кръгли маси, обществени форуми и обсъждания.

Днес кметът на Поморие Иван Алексиев и представител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изготвянето на плана. Финансовата помощ е на стойност 200 000 лв., от които 190 000 лв. , са европейско съфинансиране, а 10 000 са задължителен собствен принос от общинския бюджет. Парите обаче трябва да бъдат усвоени през следващия програмен период, който започва от 2014 година.

Предстои изготвеният план ще бъде представен за разглеждане от Общински съвет в Поморие и Управляващия орган на Оперативната  програма. След одобрение от двете страни, Община Поморие за пръв път ще има възможността да бъде част от глобален план за градско развитие, финансиран чрез Европейски фондове.

Ще бъдат изготвени проекти за подобрение на градската среда /зони за отдих, пешеходни зони, системи за наблюдение и др./, административни сгради на държавната и общинска администрация, зони за икономическо развитие, културни центрове /театри, читалища, библиотеки, музеи, изложбени зали и др./, образователна инфраструктура, общинска и социална инфраструктура, мерки, свързани с превенция на риска от свлачища, ерозионни и абразионни процеси.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук