12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Поморийци се дивят пред саркофага на Теофилакт

Поморийци вече могат да видят отблизо наскоро открития по време на спасителни разкопки по проект Воден цикъл средновековен саркофаг. Находката е изложена в Исторически музей – Поморие. Саркофагът бе открит в притвора на църква, разположена в покрайнините на кв. Север.

Първоначалното му предназначение е да съхранява тленните останки на Теофилакт Лагоматис. Начинът на изписване отнася саркофага към 9-10 век. Погребенията извършени в саркофага са 7 на брой.

Изключително интересно е, че само последния починал е в анатомичен порядък. Костите на останалите индивиди са сместени при краката, като черепите са отделени и погребани около саркофага. Около самата църква са разкрити и много други християнски погребения, обясниха от музея в Поморие. 

Около храма е разкрит некропол, като до момента са намерени около 17 индивида. Всички тези гробове, както и църквата, са вкопани в заварен културен пласт. В района е открит и бронзов реликварий, който предстои да бъде изследван. Предстои да бъде направена и проверка на обектите от комисия при Министерство на културата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук