13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Пореден скандал във ФИФА – Блатер обвини Платини

Бившият ръководител на ФИФА, Сеп Блатер, обвини сънародника си в неправомерна намеса в полза на Катар при определянето на домакина на Световното първенство през 2022. Според Блатер, това е лична атака срещу него от бившия носител на три златни топки.

Скандалът, който се разгоря покрай избора на Катар и Русия за домакини на Световно първенство доведе до повдигане на обвинения за корупция и рекет срещу 14 различни лица от организацията. Повече за случая може да научите в новия уебсайт на Betfair България.

Блатер продължи с разкритията като заяви, че първоначалното гласуване за Световното през 2022 е било в полза на САЩ, но Платини е повлиял на четирима от гласуващите в полза на Катар. Блатер говори пред руската агенция ТАСС и заяви, че решението е било взето през 2018 домакин да е държава от Източна Европа, защото досега не е имало форум там и затова е била избрана Русия. За изданието през 2022 планът е бил първенството да се проведе в САЩ през 2022, като част от ротацията между различните континенти. Според Блатер, нещата са вървяли по план докато президентът на Франция, Никола Саркози, се е срещнал с емира на Катар Тамим Ал Тани. Впоследствие, разяснява Блатер, Платини е предложил Катар като по-добра алтернатива и е повлиял на четирима от гласуващите след това.

В момента и Платини, и Блатер са отстранени от футболните си постове за деветдесет дни поради обвинение в нерегламентирано подписване на договор от страна на Блатер към Платини. И двамата впоследствие отрекоха за обвинението.

Въпреки забраната, Платини се кандидатира за председател на ФИФА и е част от селектирания списък от седем кандидата, въпреки официалното му отстраняване от футбола. Французинът е един от основните фаворите за заемането на поста, след оттеглянето на Блатер.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук