11.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Порои заляха областта! Взеха две жертви /Обновена в 12.35 ч./

69-годишната Недялка Русева се удави в района на Рибарското селище след проливния дъжд снощи. В същия район мъртво в автомобила си е открито и 21-годишното момиче Камелия Желязкова. Автомобилите, в които са били двете жени са се оказали във водния ад до хижа „Странджа“. Бедствено положение обявиха в община Приморско. Редица пътища са затворени. Аварирали далекопроводи оставиха няколко населени места без ток. Електричество няма и на места в областния център – Бургас.  

Снимка: ©Радослав Димитров

На самото Ченгене скеле  от водата са завлечени много лодки и рибарски постройки, има обърнати автомобили.Над 50 са лодките, отнесени в морето. Една къща е ропаднала, а други 85 са наводнени. Предстои да бъде внесен доклад в Комисията по бедствия и аварии за отпускане на средства.

Над 10 души от бургаския квартал „Победа” са били евакуирани и отведени в центъра за временно настаняване. Улици и къщи в района са наводнени.

Градският транспорт в Бургас използва алтернативни маршрути заради наводнени улици. Най-тежка остава ситуацията в района на СОМАТ, където надлезът е наводнен и улица „Индустриална”, части от която са буквално под вода.

Екипи работят в целия град по отстраняване на паднали дървета и клони по улиците. Отводняват се приземни етажи, търговски обекти и мазета. Сигнали продължават да постъпват като се работи по всички от тях, увери дежурният в общината. Стационарният телефон на дежурните – 056/841 560 не работи към момента, сигнали могат се подават на: 0885 009670.

Два моста над река Ропотамо между селата Ново Паничарево и Ясна поляна са пропаднали. Достъпът на хората до най-големия град в близост – Приморско, остават невъзможен. Пътната настилка на места липсва. В същото време от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че отсечката Ясна поляна – Ново Паничарево -Приморско е отворена. Обстановката в Ново Паничарево е критична. Има наводнени къщи и мазета. В дворовете има над метър вода. Удавени са много домашни животни. 

Заради кризисната ситуация в района пристигнаха министърът на вътрешните работи, Йордан Бакалов и главният секретар на МВР, Светлозар Лазаров. /Видео репортаж от срещата им с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител, Павел Маринов очаквайте в обедните часове/

Десетки души се оказаха блокирани в почивна база в село Атия. Пътят Бургас – Созопол бе блокиран в ранните часове на деня. Към момента движението е възстановено, увериха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Кметът на Приморско Димитър Германов обяви бедствено положение в общината. Положението там се нормализира с бавни темпове. Управителят на бургаска област е разпоредил да бъде задействан кризисния план за действие на всички държавни институции. Обстановката в Созопол е спокойна. Няма сериозни щети по инфраструктурата. Няма данни за бедстави хора.

Културните прояви в Бургас и областта са отменени. Проведоха се единствено ритуалите, посветени на Съединението на България, което отбелязваме днес. Най-голямо количество валежи за последните 12 часа са отчетени в Бургас – 84 литра на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ). Оранжев код за опасност от обилни валежи е обявен за 8 области в страната днес. Сред тях е и Бургас. 

От свое име и от името на народа президентът Росен Плевнелиев изказва дълбоки съболезнования към близките на жертвите, които природното бедствие взе в изминалите часове.

Главният комисар на МВР, Светлозар Лазаров в Бургас: Осложни се обстановката в Бургас и региона. Изляха се над 170 литра на кв. м. Всички структури са задействани. Посрещнаха ни с камъни в бургаския кв. „Победа“, но успяхме да се справим и да евакуираме хората в нужда. Обстановката е овладяна. За съжаление имаме две жертви след пороя. Изказвам съболезнование към близките на загиналите. В момента имаме два хеликоптера на разположение. Единият беше използван безуспешно. Техникатра не винаги е панацея за справяне с трудните ситуации. 

Екип от военно формирование – Крумово с вертолет „Кугар“ участва в спасителни дейности в района на с. Китен, област Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. До 11 .10 ч. военнослужещите извършиха полет за спасяване и евакуиране на двама души от района, наводнен от река Велека. Хората са се намирали на покрива на селскостопанска сграда. Екип от военно формирование – Варна извърши полет с вертолет „Пантер“ с цел оглед в района на парк „Росенец”, над землището на село Атия, област Бургас.

От своя страна министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, който пристигна в Бургас апелира за разработване и за изграждане на така нареченият трети стълб за сигурност. „Ако не вземем адекватни мерки, всичко това ще продължава”, каза министър Бакалов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук