11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Поругаха паметник на съратник на Гоце Делчев в Несебър

Вандали са натрошили плочата на македонския деец Димитър Занешев в Несебър. Община Несебър и управителният съвет на Македонското културно-благотворително братство „Тодор Александров” – Несебър, изразяват дълбоко възмущение от вандалското посегателство върху паметната плоча, посветена на Занешев, виден деец на освободителното движение и на загиналите за освобождението на българските краища, извън днешните предели на страната. Този вандалски акт трябва да възмути всеки българин, който тачи паметта на борците за национално освобождение и цени свободата, извоювана с пролятата от тях кръв, коментираха от  македонското дружество.

Разбиването и унищожаването на паметната плоча е станало преди да изтече един месец от деня, в който Несебър отбеляза 140 годишнината от раждането на Гоце Делчев и 100 годишнината от раждането на неговия съратник Димитър Занешев.

„Смятаме, че това деяние цели да бъде обругана паметта, да бъдат омърсени светите имена на тези, които проляха кръвта си за освобождението. По същия начин, преди повече от половин век, постъпиха с гробовете на нашите бащи и деди в Егейска Македония, Източна и Беломорска Тракия и там вече не е останал и помен от тях. Така осквернителите на паметника се нареждат в редиците на враговете на народа ни и обслужват, освен собствените си и чужди на държавата и нацията ни интереси“.

Това е единственият паметник на борците за национално освобождение в Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук