15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Посланикът на Украйна посети „Пристанище Бургас”

„Чест е за мен да идвам във вашия град”, с тези думи се обърна посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи към изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов. Срещата в държавния оператор бе организирана по инициатива на посолството. Гостът бе придружаван от почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Целта на визитата бе да се обсъдят възможности за сътрудничеството в областта на икономиката, транспорта и инфраструктурата.

Н.Пр. Микола Балтажи посочи, че въпреки тревожната ситуация в Донбас и Крим Украйна твърдо продължава курса на европейска ориентация. От началото на годината в страната работи „Зона за свободна търговия с Европейския съюз”, а очакванията са в близко време да отпаднат визите за украинците в Европа. По думите му това би стимулирало бизнес отношенията между страните ни.

Посланикът посочи в аванс, че се очаква официално посещение на президента на Украйна Петро Порошенко в България, като през третото тримесечие на годината е планиран и бизнес форум в Бургас.

Стойчо Димов, ръководител звено „Маркетинг, СУК и евроинтеграция” представи на гостите капацитета на бургаския пристанищен оператор по отношение обработка на товари и обслужването на пасажери. Гостите имаха възможност да се запознаят и с плана за развитие на пристанището. Изпълнителният директор на порта Диян Димов посочи, че за 2015 г. 15% от товарооборота на пристанище Бургас е с направление от и за Украйна. Внасят се предимно въглища, чугун, метали, феросплави.

Димов допълни, че бургаското пристанище има традиционно добри отношения с пристанище Одеса и припомни, че тези добри връзки са в основата на създаването на круизния бранд „Black Sea Cruises”. Една от реалистичните възможности за сътрудничество, предвид натрупания опит е осъществяването на ро-ро и пасажерски пътувания между пристанищата на Украйна и България. За тази цел пристанището се ангажира съвместно с колегите си от Одеса да анализира нормативната база и финансово-икономическите условия за реализация на такъв проект.

Посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи благодари за срещата и допълни, че ще се радва ако сътрудничеството между двете държави намери нови измерения.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук