14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Посланик, кмет и двама консули на изложба с макети на религиозни сгради

С обща снимка с представители на всички вероизповедания завърши изложбата „Толерантност: пътеводна светлина във вярата и живота“, открита от посланика на Италия у нас Стефано Бенацо и кмета на Бургас Димитър Николов.

С нея в Бургас бяха открити Дните на Европа. Духовници от източноправославната и католическата църква и представители на еврейската, арменската и мохамеданската общност застанаха за общия фотос пред макетите на религиозни сгради.

Автори на архитектурните модели са  самият посланик и неговите приятели Пламен Игнатов и Тодор Нанчев – всеки с различна професия, но с усет към изкуството.

Експозицията представя 30 макета на църкви, манастири, джамии, синагоги и традиционни български къщи, изработвани в продължение на години от кибритени клечки, картон, дърво.

Кметът Димитър Николов подчерта, че целта на изложбата е да покаже една типична за българите черта – способността на българина да приемаме различията и да предизвика размисъл върху въпросите за вярата, живота, толерантността.

Руският консул Тонко Фотев си направи снимка за спомен пред макета на църквата „Василий Блажени”. Изложбата с интерес разгледа и турския консул в Бургас Джем Улусой.

Един от най-внушителните макети, представени в изложбата, разположен на площ от 4 кв.м., е този на Рилския манастир, чийто автор e Пламен Игнатов.

Посетителите на изложбата ще могат да видят в умалени размери още Базиликата „Свети Петър“ в Рим, Нотр Дам в Париж, Църквата „Св. Димитър Солунски“ в Русия, Софийската синагога, Камбанарията „Св. Йоан Предтеча“ (Брацигово), старинни къщи от Мелник, Копривщица, Пловдив, както и няколко икони.

Италианският посланик беше поздравен от ученици от Гимназията за романски езици „Г. С. Раковски”, където се изучава и италиански език.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук