18.2 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Посланиците на Судан, Йемен и Ливан посетиха Созопол

Посланиците на Судан, Ливан и Йемен посетиха Созопол. Официалното посещение е част от Международния икономически форумфорум „Новата икономика на България- пътят на Изток”, който се проведе в Поморие. Посланиците на арабските страни бяха посрещнати в общината от зам. кмета Катя Стоянова.

Тя запозна дипломатите с богата история на Созопол и възможностите на града и общината в сферата на туризма. И тримата посланици посещават града за първи път и не скриха интереса си към историята и археологията, с който той е известен. Катя Стоянова ги запозна с последните европейски проекти, по които работи община Созопол и възможностите за културен обмен между арабските страни и Созопол. Гостите проявиха интерес към провежданите в града фестивали и възможности за провеждане на конгресни събития. В края на срещата всеки един от посланиците получи подарък История на Созопол с послание от кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Дипломатите разгледаха историческите и археологически забележителности на града. Голям интерес предизвика у тях археологическия комплекс „Свети Николай” в центъра на града и музея „ Южна крепостна стена и кула”, където изслушаха историческа беседа и получиха подаръци. Посланиците посетиха храм „Свети Георги Победоносец” и разгледаха ценните реликви от мощи. Гостите бяха запознати с откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител на остров Свети Иван и споделиха, че това е изключително ценно и важно както за християните, така и за мюсюлманите, защото връща хората към стойностни и непреходни ценности.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук