14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Посланици извървяха „Духовния път” в Несебър

Част от дипломатическия корпус в България посети Несебър. 12 посланици бяха посрещнати пред портите на Стария град от кмета на Несебър Николай Димитров по стар български обичай с хляб и сол.

Посланиците на Индонезия, Беларус, Южна Африка, Косово, Кипър, Йемен, Афганистан, Ливан, Египет, Либия, Палестина и Хърватия разгледаха с интерес триизмерната релефна карта, която посреща гостите на града на ЮНЕСКО до самите Антични порти, пред Археологическия музей. На нея се открояват 16-те най-важни туристически обекта, изобразени със скулптурни миниатюри.

Посланиците посетиха археологическия музей и се запознаха с постоянната експозиция „Несебър през вековете”, в която са представени многобройни паметници на културата с историята на античната Месамбрия и средновековния Несебър.

Посланиците преминаха и по така наречения- „Духовен път“. Културно- исторически маршрут, който обхваща реставрирани по проект „Вяра в Несебър“ църкви. Те разгледаха църквата „Св. Параскева“ и експонираната в нея изложба- „СПАСЕНИ СТЕНОПИСИ ОТ НЕСЕБЪРСКИ ЦЪРКВИ“. църквата „Св. Йоан Кръстител“ и църква „Св.Спас”. Средновековните несебърски храмове са отворени за посещение, превърнати са в артистични ателиета, галерии и камерни зали.

По време на посещението бяха обсъдени и възможности за създаване на културни връзки и по-тясно сътрудничество с държавите, чиито посланици бяха на посещение. Кметът на Несебър проведе разговори с хърватският посланик г-жа Лйерка Алайбег за бъдещо сътрудничество с град Дубровник.

„Несебър е много популярен, той е подкрепен от ЮНЕСКО както и Дубровник в Хърватска. Моето желание е наистина да създадем връзки между Несебър и Дубровник. Ние можем да предложим един общ пакет Адриатическо море, Черно море, Дубровник, Несебър”

Египетският посланик г-жа Манал Йехия ЕЛ ШИНАУИ подари древен египетски папирос на кмета на Несебър Николай Димитров и не скри очарованието си от града на ЮНЕСКО.

„За мен беше възможност да видя не само красотата на плажната ви ивица, но да разбера от кмета на Несебър колко богат исторически е този град. Определено бих препоръчала на всеки турист от Египет да посети този град”.

 

Палестинският посланик Ахмед ал Мадбух изяви желание догодина да има представители на неговата страна в конкурса „Слънце, радост, красота”. Той разгледа с интерес стенописите в църквата „Св. Стефан”.

Този град трябва да бъде посетен от всеки, за да види и почувства тази аура, която не може да бъде усетена в други градове в света.”

Посещението на част от дипломатическия корпус в града на ЮНЕСКО е потвърждение на излязлата тези дни класация, която нарежда Несебър в топ- 10 на най-невероятните места на Балканите, които непременно трябва да се посетят.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук