12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Последна възстановка на Бегликташ за сезона – през този уикенд

През този уикенд ще се състои последната за сезон 2016 г. възстановка на древни ритуали на тракийското светилище Бегликташ край Приморско. Тя ще бъде представена на 20 август /събота/ от 19.30 часа на мегалитното светилище.

Самодейци, преоблечени като жреци, самодиви и божества ще прeсъздадат бракосъчетанието между богинята майка и Бога слънце, което във времената на предците ни се е извършвало вечер, преди лятното равноденствие. Ритуалите ще бъдат осъществявани със смяталите се за свещени течности в древността. Тогава виното е представлявало земята, зехтина – огъня, млякото- въздуха, а водата си е била вода. Легендата разказва и за местното племе, което е живеело в селището Ранули, до Лъвската глава. Малко хора обаче можели да присъстват на тези ритуали – те са били само за богоизбрани. Сега демонстрациите на свещенодействие и дароприношения съживяват светилището пред всеки, пожелал да разнообрази лятната си почивка в Приморско.

Пресъздаването на древни тракийски ритуали се превърна в истинска сензация за туристите. В началото амбициите на общината бяха ритуалът да се извършва само в две съботи в месеца. Поради големия интерес през сезон 2016 той бе представян пред гостите на Приморско всеки уикенд.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук