10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Последни стъпки за отваряне на рибната борса в Черноморец

Центърът за първа продажба или както жителите в Черноморец го наричат „рибна борса” започна подготовка за стартиране на своята дейност. След като сградата бе построена като част от реконструкцията и модернизацията на пристанището в Черноморец, предстои да се извървят няколко стъпки преди да започне да функционира ЦПП. Все още има довършителни дейности, които се извършват на територията на пристанището.

В момента се изгражда пропускателния пункт за преминаване на превозните средства, които ще влизат в пристанището и ще доставят продукция за Центъра за първа продажба. Предстои да бъде довършена външната планировка на пространството около сградата. Тя обаче вече е напълно готова и с внушителния си вид привлича интереса както на жителите на Черноморец, така и на гостите на града. Погледната откъм града, триетажната сградата прилича на кораб.

На първия етаж се намират всички необходими за обработката на рибата помещения и оборудване. Уловът се вкарва в сградата през специално помещение, след което попада в помещение, където ще бъде измита, обработена и сложена в каси. Оттам тя ще бъде разпределена според вида си в пет хладилни помещения. Два генератора за лед имат капацитет да произвеждат по 100 тона лед дневно. Другите помещения в сградата са предвидени за офиси на директора на Центъра за първа продажба и служителите, както и за капитана на пристанището и неговите служители. Все още офисите не са обзаведени, предстоят и назначенията на екипа.

Регламентирана е вече дейността на Центъра за първа продажба, след като общинските съветници приеха Правилник за осъществяване на търговията с продукти от риболов в центъра за първа продажба – общинско пристанище Черноморец. Той регламентира условията и реда за участие в центъра за първа продажба, мястото и времето първа продажба на продукти и товарно-разтоварни работи,редът, при който ще се осъществява търговията за първа продажба, условията и реда за съставяне на документите от първа продажба от риболов,както и видовете такси за предоставяните услуги.

Тарифа на предлагани услуги от ЦПП: Производство и продажба на лед – 370 лв/1тон; Съхраняване на риба и други водни организми – 1.50лв./1ден; Предоставяне на дневен оборотен амбалаж -1лв./1касетка; Услуги за измерване на тежеста на улова – 1лв./1измерване; Пакетиране в полиетиленов плик -1лв./1пакет и Ползване на услуга за лабораторно изследване на улова-5лв./1 час.

Интерес към рибната борса има, но дали ще има достатъчно риба, коментират жители на град Черноморец. Риба има, но корабите за промишлен риболов, т.нар. рекета, както от Созопол, така и от Несебър риболовуват в залива на Черноморец и пречат на обикновените рибари, не крият притесненията си местните рибари.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук