24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Посрещане на Василица – ромската Нова година в Бургас

За пета поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” организира инициативи в училища, центрове за развитие на общността, местни клубове и младежки клубове  в цялата страна. По този начин организацията мобилизира всички свои структури и съмишленици, за да представи пред цялото общество богатството на ромската култура, връзките между фолклора на роми и българи и общите надежди за една по-успешна година за всички.

В Бургас Доброволчески клуб „Младежта е толерантност” към Център „Амалипе”, съвместно с Община Бургас и ОУ „Христо Ботев” – кв. Победа ще отбележат ромската Нова година. Възпитаници на ОУ „Христо Ботев” под ръководстовото на г-жа Росица Величкова и г-н Ангел Иванов ще представят кратка интерпретация на традиционната празнична вечеря, ще пеят и танцуват. Събитието ще се проведе на 14 януари т.г. в Етнографския музей от 10.30 часа.

Посрещането на Банго Васили, а чрез него и на Ромската Нова година е един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас, а празничната вечеря играе изключителна важна роля и е изпълнена с богата символика. Вечерята започва по различно време при различните ромски групи и села, най-често между 20 и 22 ч. В миналото (а при някои групи – и днес) е било задължително вечерята на 13 януари да бъде на специална кръгла трапеза – синия. Върху синията се поставят приготвените гозби – сварен петел или гъска, сърми (често с късмети – дрянови пъпки), баница с късмети, богато украсена питка (също много често с късмети) или обреден хляб – кулак, вино, ракия и други. Трапезата не се вдига през цялата нощ. Смята се, че това носи берекет. Всички къщи, в които се празнува Василица, остават заключени до полунощ на 13-ти, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет. От този момент започва и сурвакането.

За най-големия ромски празник са поканени представители на местните институции, неправителствени организации и граждани. Събитието ще се осъществи с любезното съдействие на Община Бургас и Областен Етнографски музей.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук