12.6 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Посрещнаха Цачева в бургаския затвор. Откри изнесена съдебна зала в зандана

Правосъдният министър Цецка Цачева откри нова съдебна зала в Бургаския затвор. Помещението е специално обособено за разглеждане на дела с участието на лишени от свобода и обвиняеми с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Оборудвано е с всички реквизити за провеждане на съдебно заседание. Правосъдният министър увери, че пропускателният режим ще бъде идентичен с този във всяка една съдебна палата в страната, в отговор на питане, относно публичността процесите, които ще се водят там.

В затвора Цачева пристигна с Деница Вълкова-председател на Апелативен съд – Бургас, Панайот Генков-и.ф. председател на Административен съд – Бургас, Боряна Димитрова-председател на Окръжен съд –Бургас и Яна Колева-председател на Районен съд – Бургас.

Придружаваха ги и четиримата европейски съдии, които са на стаж в бургаския административен съд. Посрещна ги директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров. Преди посещението си в бургаския затвор, Цецка Цачева присъства на семинар в Административния съд в Бургас. Темата на разговор била съдебната реформа и порочните практики в системата, стана ясно от думите на Цачева.

Цецка Цачева представи инициативите на правосъдното ведомство и подчерта, че разчита съдиите от страната да се включват в експертните работни групи в министерството, за да се ползва тяхната експертиза и практика.

Друг акцент от дискусията с министър Цачева беше забраната за командироване на съдии на незаета длъжност. Председателите на съдилищата изразиха становище, че тази забрана създава изключителни организационни проблеми и е необходимо спешно да бъде отменена, за да се даде възможност макар и за ограничен срок да се командироват съдии и да се формират съдебни състави, за обезпечаване на срочно и качествено правосъдие.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук