13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Поставиха информационни табели в Морската градина

В първия ден на националната „Седмица на гората 2016“ бяха представени информационните табели – част от инициативата „Опознай Морската градина“ на Сдружение за опазване ЕДНА ПРИРОДА и клуб „България за младите“. Тя е насочена към разработване и поставяне на информационна карта на Морската градина, показваща цялостния план на територията на парка, неговите забележителности и обитатели.

Събитието бе уважено както от представители на партньорите така и от официални лица спомогнали за реализиране на идеята: народните представители Иван Вълков и Димитър Бойчев, зам.областния управител на Бургас – доц.д-р Севдалина Турманова, общинските съветници Калояна Живкова и Тодор Колев.

DSC_0192За проекта до момента бяха набрани 6 300 лева от дарители, най-големите от които са Слънчев бряг АД и Клуба на предприемача към ГЕРБ Бургас. Благодарение на тях са поставени четири големи информационни табели в Морската градина: до фонтаните зад паметника на Пушкин, до Пантеона, до Флората и до сградата на Колежа по туризъм. Всяка от табелите представя различна информация за характерните дървесни и животински видове, които обитават Морската градина и могат да бъдат видени в близост до централната алея.

Такава информация се представя за пръв път в бургаската Морска градина. Текстът е подготвен от специалистите по биология от Регионален исторически музей Бургас – Божана Рибарова и д-р Светла Далакчиева, а описанията на паметниците са взети от архива на покойния известен историк Цоня Дражева.

Предстои поставянето на още една табела в близост до Морска гара, където ще бъдат представени морски обитатели и инвазивни видове в Черно море. Пред 20 от най-интересните и характерни дървета ще бъдат сложени малки табелки с QR кодове. При сканирането им с мобилни устройства, те ще водят към описанието на вида на български и английски език.

Цялата информация от петте точки е свързана в общ онлайн уеб-портал на адрес www.morskatagradina.com.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук