13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Поставят спектакъла „Извора на нимфите“ на „Акве калиде“

От древни времена, освен с целебната си минерална вода, Акве калиде се възприема като мистично място, обитавано от три нимфи. Историята му ще бъде пресъздадена във вълнуващ спектакъл, който припомня легендата за митичните същества.

Спектакълът е озаглавен „Изворът на нимфите“ и включва изпълнения на живо на балет, музика, фолклорни танци, поезия. Сцена на изпълненията ще бъде провокиращата въображението обстановка на Акве калиде, която съдейства за модерното възприемане на културно-историческото наследство и осигурява емоционални преживявания.

Самото заглавие навява мистика и предизвиква много асоциативно мислене, свързано с появата на митични същества, богини, нимфи, самодиви, вествалки, амазонки, жрици и други. Откакто съществува светът, човекът се стреми да разгадае мистериите на нимфите, значението на символите им и забулените в тайни практики, песни, наричания и ритуали.

Проектът „Изворът на нимфите“ с помощта на съвременното изкуство съживява древните традиции. Спектакълът има две части. Първата представя живота на трите нимфи пазителки на водата в Нимфеума –  чрез движения, танци, подходящо облекло и реквизит с подходяща музика и вокални изпълнения. Участници са 3 балерини и 1 певица. Ще звучат и текстове, свързани с темата за нимфите, самодивите, водата, камъка, магическите заклинания и др. – авторски и народни.

Втората част представлява фолклорна интерпретация на сюжета за трите нимфи. Тук трите нимфи се социализират край извора. Той е свещено място за срещи, разговори, песни, шеги, любовни копнения. С народни танци 3 танцьорки ще пресъздадат атмосферата край извора, ще прозвучи българска народна поезия, редувана с фолклорни песни. На финала на случващото се край извора идват и трима момъка. Финалът се асоциира с хармонията на женското и мъжкото начало.

Място и дата на провеждане: Акве Калиде, 22.09.2017г., 19 часа, Вход – свободен!

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук