11.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Потвърдиха ареста на Малката Рижа

Окръжен съд – Бургас потвърди наложена мярка за неотклонение задържане под стража на Симеон Стоянчов. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че в кафене в Бургас, при условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление, е отнел мобилен телефон „Нокия“ и 25 лв., всичко на стойност 115 лв., от две лица без тяхното съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

Малката рижа Първоначална мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Стоянчов е наложена на 21.11.2014г. от Бургаския районен съд. Тогава съдът е отхвърлил молбата на защитника на Стоянчов, да не се дава ход на процеса, а подзащитния му да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение, за да се установи здравословното му състояние. Съдът се е мотивира, че сред материалите по делото е приложена епикриза на обвиняемия, с която се установява, че той не страда от психично заболяване, а причина за поведението му е употреба на психоактивни вещества, които го правят емоционално нестабилен.

Днес Стоянчов обжалва това определение. В съдебната зала той демонстрира грубо и вулгарно поведение, и заяви на съда, че иска свобода.

Служебният защитник на Стоянчов поиска наложената мярка за неотклонение да бъде изменена в домашен арест, за да може да се осигури необходимото му лечение следствие на употреба на наркотици. Според адвоката е необходимо да бъде изготвена съдебно психиатрична експертиза, тъй като липсва експертна преценка, дали подзащитният му е процесуално годен да бъде наказателно отговорно лице.

Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас се противопостави на това искане и поиска да не бъде уважена молбата му. Той посочи, че тя е неоснователна, тъй като основен мотив в нея е посочено тежко здравословно състояние на обвиняемия и нуждата от лечение, за което не са представени доказателства. Прокурорът заяви, че в хода на досъдебното производство може да бъде назначена и изготвена исканата експертиза. Той пледира, че са налице всички законови предпоставки за взетата най-тежка мярка за неотклонение спрямо Стоянчов и посочи, че той се характеризира като лице с висока степен на обществена опасност и с трайно установена престъпна дейност. Събраните в досъдебното производство доказателства водят до обосновано предположение, че той е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря.

Окръжен съд – Бургас като взе предвид обжалваният съдебен акт, представените по делото доказателства и становищата на страните, потвърди определената на Стоянчов мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът установи, че той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление.За него е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години. Съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че събраните многобройни доказателства водят до обосновано предположение, че обвиняемия е извършил престъплението, за което е разследван и обърна внимание, че за него деянието се явява извършено в условията на опасен рецидив. Съдебният състав прие, че съществува реална опасност Стоянчов да се укрие или да извърши престъпление поради непрекъснатата промяна на местоживеенето му, както и предвид обстоятелството, че е осъждан многократно за подобни престъпления.

Определението, с което Окръжен съд – Бургас потвърди наложената на Стоянчов мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук