13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Потомци на изселниците от Кости и Бродилово, посетиха Царево

Организирани от Културнa асоциация на траките в Мелики „Кости”, потомци на преселнците от Кости и Бродилово от пет гръцки селища посетиха община Царево.Повод за посещението бе отбелязване на 100 години от преселване на гръцката общност от Кости и Бродилово в Мелики 1914 – 2014 и отслужване на панихида за починалите им предци. Официални представители от Гърция бяха кметът на гр.Мелики Александрос Акритидис, председателят на Асоциация „Кости” Атанаси Копацариси други.

изселници царевоГостите бяха посрещнати от кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев, г-жа Мария Конярова – Секретар на Община Царево, Яна Кирязова – директор на Общински исторически музей, Антон Ангелов – кмет на с.Кости, Илия Илиев – кмет на с.Бродилово и представители от общинска администрация. На среща между кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев и официалните представители от гръцката група бяха обсъдени възможностите за реализиране на съвместни проекти и идеи. Домакини и гости изразиха своята радост от продължаващите взаимоотношения между двете общности и своята увереност, че тези приятелски отношения ще продължат и за в бъдеще. Гостите благодариха за топлото посрещане и задоволство от това, че виждат голяма промяна в общината като цяло и в частност селата Кости и Бродилово. Кметът на общината връчи подарък на всеки един от официалните представили, а те от своя страна му подариха плакет с лика на Александър Македонски.

гръцки изселнициВ рамките на три дни делегацията посети село Българи, където видяха конака, църквата „Св.Св. Константин и Елена”, разгледаха новия музей на нестинарството и се насладиха на кадри от първият 3D документален филм за нестинарството „Стъпки в огъня”. Посетиха село Бродилово, гр.Ахтопол и село Резово, където разгледаха местните забележителности. По време на престоя си посетиха и музея в гр.Царево, разгледаха златното и сребърното съкровище от Синеморец, най-богатата колекция от пафти и накити в България, гостуваща в музея и изложбата, представяща събитията от Преображенското въстание.

гръцки изселнициОсновната част на посещението бе отслужване на света литургия в църквата „Св.Св. Кирил и Методий” в село Кости в чест на годишнината от преселението. Потомците на преселниците от Кости и Бродилово посетиха старите гръцки гробища на предците си, където бе отслужена панихида, разгледаха старите гръцки къщи и параклисите „Св.Костадин” и „Св.Богородица”, разходиха се из околностите на Кости. Жителите на Кости посрещнаха топло своите гости с домашно приготвени пити. Гостите подариха на кмета на Кости Антон Ангелов пластика по случай годишнината от преселението.По време на посещението им в Кости се роди идеята да се изгради паметна плоча за починалите им предци, които са останали тук.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук