13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

„Почетните граждани“ и Дикенс предизвикаха лавина от обиди, ГЕРБ напуснаха залата

Съветниците от ГЕРБ напуснаха заседанието на местния парламент, след като Валентин Касабов от НФСБ сравни поведението на водача на групата на ГЕРБ Димитър Людиев с „мома в клуб за запознанства”. От ГЕРБ заявиха, че от тук нататък ще напускат залата при всяка обидна квалификация. Репликите бяха разменени по време на дебата, относно предложението на НФСБ за удостояване посмъртно със званието „почетен гражданин” на Бургас на инж. Атанас Сиреков, кмет на морскияград от 1936- 1939г.

Беше прочетено  писмо от неговия внук, в което се посочва, че формалното му поставяне в списък с почетни граждани от над 200 души няма смисъл и наследниците му считат, че предложението е твърде закъсняло.

От НФСБ пискаха нотариално заверено свидетелство от всички наследници, че не желаят посмъртно Атанас Сиреков да получи званието „почетен гражданин”. Според Касабов става въпрос за политически натиск, тъй като наследникът, подписал писмото, работел в общинската администрация. Кметът Димитър Николов отхвърли обвиненията  и помоли съветниците да не обиждат общинските служители защото ще ги помоли да напуснат залата.  

Съветниците се съобразиха с искането на наследника на инж. Сиреков и отхвърлиха предложението за удостояването му със званието „почетен гражданин” на Бургас.

По- рано беше прието единодушно  предложение на НФСБ за удостояване посмъртно със званието „почетен гражданин” на Бургас на Александър Георгиев Коджакафалията. 

Постъпи предложение от Бойчо Георгиев от ГЕРБ докато се изготви нова наредба с ясни  критериите за удостояването с това звание да не се разглеждат следващите предложения. Искането се прие с 31 гласа „за”.  Така НФСБ не успяха да направят Чарл Дикенс почетен гражданин на Бургас  заради това, че бил написал пътепис за града. Заради предложението си Бойчо Георгиев си навлече гнева на опозицията и беше иронизиран, че дори не може да изрече името на писателя и никога не го е чел. След тези отноо обидни реплики ГЕРБ отново тръгнаха да напускат залата, но този път бяха върнати от предс. на местния парламент Снежина Маджарова.

Съветниците трябваше да разгледат още предложение за удостояване на Стоян Райчовски, Вида Буковинова и Атанас Джавков  със званието на днешното заседание.

Заседанието продължва.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук