13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Почетоха загиналите моряци

Бургаските военни моряци се преклониха в знак на почит и уважение към гибелта на загиналите военни моряци.

На паметните плочи на Мемориалния комплекс във военноморска база Бургас се проведе военен ритуал и панихида в памет на всички загинали военни моряци. В своето слово командирът на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев напомни за събитията, довели до гибелта на 12 -те военноморски миньори, загинали на 5 декември 1916 година в района на село Свети Никола /днес град Черноморец/ при обезвреждане на морска мина, на 15 -те военни моряка от торпедоносеца „Смели” загинали на 19 май 1943 година на нос Акин, на 7 – те военни моряка от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 година и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол, загинал, спасявайки кораба от пожар и своите другари на 9 декември 1973 година. Почетени бяха и загиналите моряци по време на Балканската и Втората световна война.

Комодор Петев подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред гибелта на военните моряци, отдали живота си за благото на род и родина. Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стелиян от Черноморец ставрофорен иконом Борис Беров от Бургас. Гости на събитието бяха контраадмирал Георги Мотев, областния управител Константин Гребенаров, зам. кмета на община Созопол Катя Стоянова , кмета на град Черноморец Добри Добрев, кмета на с. Атия Ренета Стоева, близки на загиналите моряци,бивши и настоящи военнослужащи от база Атия.

Тържественият ритуал започна с приемане на строя от командващия базата комодор Митко Петев и завърши със спускане на венец и цветя във морето в близост до нос Акин. Под звуците на корабна сирена състава на военноморска база Бургас и гостите почетоха загиналите моряци на 19 май 1943 година от торпедоносеца „Смели” пред нос Акин в град Черноморец.

 sozopol.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук