16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Почина писателят Стойчо Биячев

Бургас се разделя с един от своите интелигенти. Почина писателят Стойчо Биячев. Приятелите могат да се простят с него утре /сряда/ от 10.00 часа в Ритуалния дом на гробищния парк.

 

Стойчо Биячев е роден на 15 май 1935 г. в град Бургас. Завършил е минно инженерство, но впоследствие специализира автоматизация и получава докторска степен по системотехника. Стойчо Биячев.Ръководил е производствени и научно-изследователски звена в рудодобива и металургията, а след пенсионирането си остава хонорован експерт-консултант в Бургас. Интересите му са в областта на положителните науки, социодинамиката и класическата музика.

Автор е на повече от сто публикации, предимно научни трудове в специализирани издания, но и на популярни статии в периодичния печат.

През 1997 г. издава първия си роман – „Летуването на един чудак“, а за втория, “ Под знака на талиона“, му е присъдена литературната награда „Пегас“ на община Бургас за 2000 г.

Следват романите: „Когато морето си играе“ (2002 г.),  „Зловещ хоровод в сумрака“ (2004 г.), „Песента на южните морета“ (2005 г.), „Тайната на старата щолня“ (2010 г.).

През 2003 г. спечелва литературния конкурс „Морски хоризонти“ на Пристанище Бургас и издателство „Инфомар“ – за най-сполучлив разказ на морска тематика.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук