20.4 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

По българското Черноморие – като пътуване до Сантяго де Компостела

Нова ниша в туристическия бранш открили руските туристи при посещенията си у нас. Според представители на Руската федерална агенция по туризъм, страната ни имала уникални римски пътища, които преминавали през десетки лозови масиви и винарни. Те пък се оказвали много атрактивни за руснаците. Въпросните пътеки били осем – древни пътища на виното и римските императори.

„Идеята за създаването на подобни маршрути е прекрасна. Ние работим по нея от известно време насам, а именно за създаването на нови туристически продукти в България и по българското Черноморие. Преди седмица се представихме на туристическа борса в Берлин, където бе изнесена презентация от Съвета на Европа и Европейската комисия по пътувания, в която акцентът беше поставен точно върху тези маршрути – стари пътища, маршрути на поклонници или пътя на виното например”, сподели за zonaburgas, председателят  на управителния съвет на Бургаската регионална туристическа асоциация и член на Националния съвет по туризъм, Соня Енилова.

По думите й, тези пътища обаче биват сертифицирани от Съвета на Европа. Към момента на Стария континент има 26 подобни туристически маршрута. „Най-известният от тях е този до *Сантяго де Компостела, който е определено религиозен. За съжаление у нас няма подобни, сертифицирани пътища. Последният такъв, който беше представен на изложението в Берлин е по река Дунав. Той е свързан не само с реката, но и с виното във всички страни, през които тя преминава. Те от своя страна, ще се опитат да го наложат като туристическа дестинация, включително и България”, допълни Енилова.

Сертифицирането на подобни древни пътеки обаче става изключително трудно. Процедурата е дълга и тромава. Бургаска регионална туристическа камара вече работи в тази посока с браншови организации от Италия, Гърция, Румъния, Хърватска. „Подготвили сме подробно досие, което се опитваме да предложим на Съвета на Европа. Нарекохме го „Пътят към Йерусалим”. То е свързано с определянето на стари пътища, по които през миналото поклонниците са стигали до там. Някои от тях преминават именно през България. Ще се стремим да ги превърнем в туристически маршрути, както по суша, така и по вода. Надявам се, че ще успеем да постигнем целите си с общи усилия”, сподели Енилова.

Идеята  е подкрепена и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, учени от Българска академия на науките  и Софийски университет, които ще помагат за индетифицирането на самите исторически данни или така нареченият „научен елемент“ от досието, каквито са и изискванията на Европейския съвет. „Целият маршрут трябва да почива на научни данни, за да може да бъде направена и интерпретация на тези данни пред самите туристи. Започнали сме процедурата преди година. Надявам се, че ще успеем да получим сертификация”, каза още Соня Енилова. Въпросният маршрут, който преминава оттук е криволичил край бреговете на Румъния, цялото българско Черноморие  и е стигал до Истанбул, откъдето водил до Йерусалим. Предполага се, че е бил използван главно от поклонници от Москва. Преминава през десетки лозови масиви и винарни.

За Русия, страната ни е в ТОП 10 на предпочитаните туристически дестинации. Само през месец януари тук са дошли 18 113 руски туристи, което е с близо 15% повече, спрямо същия период на 2013 година. В момента в руската столица се провежда туристическа борса, на която се представя и България. Вече сме получили дори покана за участие в руския Гастрономичен фестивал, който трябва да се проведе през септември.

Там родните браншовици  ще имат възможност да организират винени и гурме  турове. У нас има 266 винарни , от които около 50 са големи индустриални предприятия, а останалите са от типа на шато  за посещения на туристи с хотел и ресторант към него. През последните  години подобни места се оказват изключително атрактивна туристическа дестинация, а собствениците им бележат ръст  в посещенията.

*Сантя̀го де Компостѐла (или само Компостела, на испански Santiago de Compostela) е главният град на испанската автономна областГалисия.В местната катедрала, посветена на апостол Яков (неговите мощи се съхраняват там, от името му идва и това на града), завършва прочутият поклоннически маршрут (Пътят към Сантяго), започващ в Южна Франция. Според преданието, тленните останки на обезглавения през 44 г. Яков са пренесени в Галисия в талига, впрегната с диви биволи, опитомени с едно прекръстване. Светецът е погребан край Падрон (селище в близост до съвременен Сантяго).

©Снимки: zonaburgas.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук