13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

По-малко линии, но повече спирки

Новата транспортна схема на Бургас предвижда броят на линиите да се редуцира от сегашните 19 на 12. Тя обаче ще предложи повече спирки от съществуващите, по-голяма бързина и комфорт при придвижване. Това стана ясно по време на поредното обществено обсъждане на промените, които се въвеждат с изпълнение на проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас“. То се проведе в к-с „Зорница“.

Добър пример за оптимизацията е времето, за което автобусите ще стигат по бързата линия от единия до другия край на града. Сега от терминал „Меден рудник“ до терминал „Изгрев“ се пътува за 55 минути с автобус 211. Бързата линия ще обслужва същото разстояние за 25-30 минути. При МБАЛ тя ще се разклонява на два лъча към „Изгрев“ и „Славейков“, но и до двете крайни спирки ще се стига за същото време.

Бързата линия още няма окончателно избрано име или номер, но за хората, пътуващи от „Меден рудник“ към „Изгрев“ или „Славейков“, няма да е трудно да се ориентират, тъй като ще има ясно означение, например едната дестинация може да е с номер 11, а другата с 11 А.

Бързата автобусна линия е проектирана да поеме пряко пътуването на 60 % от населението на града. За останалите 40 % ще се пуснат обслужващи линии, които правят връзка с бързата. Някои от тях ще подобрят обслужването на райони, които досега не са получавали качествена транспортна услуга. Пример за това е т.нар. „малка четворка“ – микробусна линия, която ще свърже к-с „Възраждане“ с централна градска част, „Братя Миладинови“ и „Лазур“.

Предвижда се обслужваща линия с голям обиколен маршрут, която поема направлението на сегашните автобуси с номера 4, 12, 211. Тя ще тръгва от к-с „Славейков“ – пробива на Струга“ – Автогара Запад – Мария Луиза – Автогара Юг – ул. „24 черноморски полк“ – Димитър Димов – Никола Петков – Транспортна – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – ул. „Проф. Якимов“ – „Славейков“ – след това обратно, като за двата маршрута ще има различни номера.

Предвижда се нова обслужваща линия, която да свърже двата северни квартала „Изгрев“ и „Славейков“ през бул. „Никола Петков“.

Нова линия ще компенсира сегашния маршрут на „работническите“ автобуси 121 и 101. За разлика от тях, тя ще се обслужва не почасово, а през целия ден.

По бързата автобусна линия колите ще тръгват на всеки три минути, а по обслужващите през 10 – 15 минути.

За да свикнат хората по-лесно с промените, Община Бургас и „Бургасбус“ предвиждат сегашните кондукторки в автобусите да станат „стюардеси“ и да изпълняват тази функция поне една година. Те ще помагат на всеки с полезна информация, с инструкции как се работи с картите и електронното чекиране, със съвети за съответните прикачвания, ако се налагат такива.

Ще се заплаща самото пътуване. Ако искате да стигнете от „Възраждане“ до „Изгрев“, например, ще ви се наложи да хванете най-напред микробус, а след това от един тротоар да се прикачите на бързата автобусна линия. Заплаща се само веднъж, дори да имате и три прикачвания, стига да завършите пътуването си в рамките на час, условно казано.

Община Бургас няма намерение да увеличава финансовата тежест при пътуване с градския транспорт.

Обществените обсъждания продължават днес: в к-с „Славейков“ – от 17.30 часа в пенсионерския клуб до бл. 8; в Крайморие – от 18.00 часа в кметството.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук