14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

По-ниска такса смет за офиси в Бургас, нетърговски имоти- без?

Да се освободят от такса смет нежилищни имоти, собственост на  физически и юридически лица, в които не се осъществява производствена или търговска дейност, предбагат от групата на общинските съветници от ГЕРБ. Предложението е залегнало в докладна записка за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община-Бургас. Собствениците на нежилищни имоти, които отговарят на това условие трябва да подадат декларация  по образец в Дирекция «Местни приходи от данъци, такси и реклама» в срок до 31 декември на предходната година.

 

Предлага се още да бъда намалена такса смет за офиси от 11  на 10 промила, тъй като един офис генерира много по-малко по количество битови отпадъци, отколкото  един търговски обект , като магазин за хранителни стоки. По-малкото количество отпадъци позволява използването и на по-малки по обем съдове, което също дава отражение на размера на събираната ТБО. 

.

Друга промяна, която предлагат от ГЕРБ в  наредбата, е свързана със сезонността на експлоатиране на търговските обекти.  Например, преобладаващата част от средствата за подслон и настаняване  на територията на община-Бургас работят сезонно, по няколко месеца през годината , но съгласно сега действащата наредба заплащат такса битови отпадъци на годишна основа. Предложението е тя да се заплаща само за предоставяне на услуга. И това отличава  таксата от данъка, по смисъла на ЗМДТ.

 

 

«Съгласно сега действащата наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община-Бургас от задължението да заплащат такса битови отпадъци могат да се освободят само физически лица, собственици на жилищни имоти чрез подаване на нарочна декларация. Тази възможност не е предвидена за собствениците на нежилищни имоти, независимо от това дали в тях се осъществява търговска или производствена дейност. В резултат на задълбочаващата се криза през последните няколко години много недвижими имоти останаха празни, трудно се отдават под наем , закриват се офиси, производства , магазини.

Налице е известна неравнопоставеност между жилищните и нежилищните имоти, която е справедливо да бъде променена» е посочено в докладната.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук