10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Правителството обяви базата на НСА в Равда за „национален обект“, спират строежите

След множеството протести на студенти и ескалиралото напрежение във връзка с опитите за застрояване на базата на НСА край Несебър, правителството я обяви за обект с национално значение, съобщава BTV. Решението на кабинета моментално спира строителството на терена от 85 дка и се очаква да предотврати всякакви бъдещи дейности, възпрепятстващи осъществяването на учебния процес в спортната академия.

 

снимка: архив- министър Лиляна Павлова разглежда плана с частните строежи в базата на НСА
 

Това не е първото подобно решение на Министерски съвет. През 2010 година той отново обяви използваната от НСА база „Васил Левски” за обект с национално значение. Върховният административен съд обаче отмени решението.

 

„За втори път взимаме това решение и ще ви моля да го следите как се движи по институциите”, каза Бойко Борисов на ректора на НСА доц. Пенчо Гешев, който присъстваше на заседанието на кабинета. Премиерът се обърна и към съдебната власт с индиректен призив този път статутът на базата край Несебър да не се отменя.

„Ние превръщаме в обекти с национално значение и магистрали, и пречиствателни станции… И в един момент може да се окаже, че за проекти за милиарди с едно съдебно решение, някой може да дойде и да го загради и да каже, че вече там няма да има магистрала или поток с тръби. Истински се надявам хората от съдебната система да разберат мен и кабинета правилно, защото иначе това се оказва опасен прецедент”, заяви министър-председателят.

Студенти от НСА, които също бяха поканени на заседанието на министрите, изразиха задоволство от изхода му и обясниха, че вече могат спокойно да спрат с протестите и блокадите на строителните машини на територията на базата.

Последната мащабна акция срещу застрояването на спортната база се състоя преди дни в столицата. Преди това подобни прояви на студентско недоволство имаше и на самата база, където се стигна и до сблъсъци с представители на строителната компания и до намесата на служителите на реда.

Зад спора за земята стоят близо 15 години и десетки съдебни дела. Собствениците на терена имат документи за реституция и искат да строят. От НСА обаче имат претенции, че теренът им се полага, защото го стопанисват от 40 години, а всичко създадено върху него е с пари от държавния бюджет.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук