8.8 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Правителството се отървава от последните си 3 почивни станции

Министерският съвет ще опита да се отърве напълно през този мандат от дадените му за управление почивни бази. Идеята е и последните му три станции да бъдат продадени или дадени под наем, за да не се харчат пари от бюджета за поддръжката им.

*Почивната станция в Приморско, която се отдава под наем 

Вече е обявен търг за отдаване под наем на почивната база на Министерския съвет в Приморско близо до плажа на ММЦ. Все още се мисли какво да се направи с базите в Слънчев бряг и Пампорово – да се продават или да се дадат под наем.

Оферти за станцията в Приморско се приемат до края на този месец, а срокът на наема ще е 10 г. Почивната станция ще трябва да продължи да се ползва като хотел, предвиждат подписаните от главния секретар на МС Веселин Даков условия на търга.

Поне 6000 лв. без ДДС ще е месечният наем на почивната база в Приморско. Тя разполага с две сгради – в едната са хотелската част, ресторант и сладкарница, а другата е административна, като общата им разгърната площ е 3389 кв. м. 6080 кв. м пък е имотът, върху който се намира почивната станция.

Наемателят ще трябва да поеме сам сметките за ток и вода на станцията. Освен това ще бъде задължен и да плаща данъците на имота към община Приморско. Министерският съвет изисква и инвестиционна програма в размер на 1 000 000 лв., като всяка година в развитието на почивната станция трябва да се влагат поне 100 000 лв., става ясно от тръжната документация.

Станцията в Приморско вече веднъж бе давана под наем през 2007 г.. Тогава наемът бе 14 000 лв. месечно. Наемателят обаче не плащаше редовно сметките за ток и вода на хотела и дълговете се трупаха на Министерския съвет.

За продажба или даване под наем на почивните станции на Министерския съвет настояваше още министърът на държавната администрация при тройната коалиция Николай Василев. Процесът обаче започна истински в първия мандат на ГЕРБ. До приватизация на почивни станции не се стигна.

Реално в момента работят само две почивни станции към МС – в Слънчев бряг и база “Орлица” в Пампорово. Дори чиновниците вече ги избягвали, тъй като цените им са равни на тези на нормалните хотели. Резултатът е, че двете станции са пълни по 1-2 месеца в годината. Слънчев бряг например при възможност за над 500 гости е имал само 191 туристи през септември м.г.

Станцията в Пампорово пък е приела само двама през май, а капацитетът ѝ е бил запълнен единствено през февруари. И двете станции през 2014 г. са били на печалба, показва справка от МС. Тази в Слънчев бряг е спечелила 1 млн. лв., а зимната в Пампорово 192 хил. лв. Сумата обаче е по-малка от капиталовите разходи за поддръжка на базите, които прави Министерският съвет – 2 млн. лв. годишно. В сумата не са включени и разходите за данъци и такси.

24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук