17.6 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Правнучката на Левски идва в Бургас

Със спектакъл и среща с родственица на Васил Левски започват честванията по случай 3 март. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Мултимедиен спектакъл в две части ще постави начало на честванията на Националния празник – 3 март, в Бургас.

„За твоя един син, Българийо…“ е логичен преход от отбелязването на 143 години от гибелта на Васил Левски към 138-та годишнина от Освобождението на България. Музикално-документалната постановка ще се проведе на 1 март (вторник) от 18.00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“.

Тематичната вечер проследява пътя към Освобождението, като разказва живота и гибелта на Левски, национално-освободителните борби, Априлското въстание и Руско-турската война. Бургазлии и гости на града ще чуят възрожденски песни, откъси от документите, писмата и клетвата на Апостола на българската Свобода, както и фрагменти от пиесата на Стефан Цанев „Последната нощ на Дякон Левски“.
Водещ и сценарист на събитието е Георги Райков, а участници са детски хор „Милка Стоева“, актьорите Пламен Каров и Невена Цонева.

Голямата изненада за гостите на вечерта ще бъде срещата с родственицата на Васил Левски Христина Богданова. Тя е най-малката праправнучка на сестрата на Апостола на Свободата Яна Кунева и съпругът ѝ Андрей. Христина Богданова ще разкаже за запазеното в семейната хроника, за съхранените ценности и пазените завети. За автентичност на атмосферата и чувство на принадлежност към онова време в залата ще допринесе документалната фото изложба за Дякона, предоставена от къщата-музей „Васил Левски“ в родния му град Карлово.

Тя се състои от 20 пана със снимки на документи, писма и портрети на Васил Левски. Събитието ще се проведе при вход свободен и е специален подарък на Община Бургас за нейните граждани по случай 138 години от Освобождението на България.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук