11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Правят пътя до вилната зона на Маринка до септември

 Община Бургас извърши документална проверка във връзка със заявеното от „Балкан Нет“ ЕООД искане за подобряване на инфраструктурата в територията северно от с. Маринка, където фирмата е изградила вилно селище. До момента Община Бургас е реагирала на инвестиционните инициативи на „Балкан Нет“ в съответствие с нормативната база и разпоредбите на ЗУТ. Фирмата трябва да изпълни своите задължения и до 30 септември 2009 г. да завърши обслужващия временен път и частни улици за достъп до имотите. По този повод общинска дирекция „Строителство“ ще направи необходимите предписания с указан срок за изпълнение.

До 15 септември  2009 г. техническата служба на Община Бургас, съвместно с ВиК и РИОКОЗ, ще извърши проверка и на изградените канализационни съоръжения за констатиране съответствието им с нормативните изисквания. Към настоящия момент имотите попадат в територия, разположена северно от с. Маринка – извън неговите регулационни граници. Територията няма статут на населено място, вилна зона или селищно образувание. Съгласно влязло в сила изменение на ТУП /териториален устройствен план/ на землището на с. Маринка, Димчево и Твърдица, одобрен с решение на Общински съвет – Бургас, обнародвано в Държавен вестник на 24.03.2009 г., се предвижда разширение на с. Маринка в посока Север. В него ще попаднат и урегулираните поземлени имоти /УПИ/ в местностите „До село“ и „Кайсиева градина“ в землището на с. Маринка, където е изградено т. нар. вилно селище. Към настоящия момент няма приключила процедура за такова разширение, както и процедура по Закона за опазване на земеделските земи, позволяваща промяна на селищната територия. За пътища извън границите на населеното място не се изисква предвиждане и изграждане на улично осветление. Такова ще бъде изпълнено от Община Бургас след промяна в границите на населеното място и евентуално включване на имотите в урбанизираната територия на Маринка.

Изграждането на нови и реконструкцията на съществуващи съоръжения в територия с неприложена улична регулация се извършва по реда на чл. 73 от ЗУТ за сметка на възложителя /в случая „Балкан Нет“/, при спазване изискванията на чл. 74 от ЗУТ. Изграждането на частни улици в отредените за комуникации УПИ е изцяло задължение на собственика им. В момента уличната канализация на Маринка се изгражда съгласно одобрени проекти в рамките на населеното място по действащ регулационен план. Включването на нови територии към нея е възможно само след съгласуване на инвестиционни проекти, изготвени от собственика и съгласувани с експлоатационното дружество и Община Бургас, и реализиране на клонове към улична канализация за негова сметка. Осигуряването на територии с улична канализация извън регулационните граници не е в задълженията на Община Бургас.При бъдещо включване на територията в регулационните граници на населеното място, ще бъдат изготвени инвестиционни проекти за необходимата инфраструктура. Те ще бъдат реализирани при включване на обектите в капиталовата програма на Община Бургас и при осигурено финансиране. Тогава сега изградената система за дворна канализация ще може да се включи към уличната с изграждане на домови отклонения. Докато това се случи, обслужването на имотите трябва да бъде осигурено по одобрените към момента проекти. Ако от „Балкан Нет“ представят в дирекция „Екология“ при Община Бургас документ, удостоверяващ платена такса смет на имотите за 2009 г., ще бъдат предприети необходимите мерки за поставяне на съдове за битови отпадъци.cimg393-marinkaiv_2.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук