14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Правят реплика на Синеморското златно съкровище

Министърът на културата Петър Стоянович посети Общински исторически музей – Царево по време на неофициалната си визита в морския град, съобщиха от общината.

Той се срещна с кмета Георги Лапчев, с кмета на Ахтопол Атанас Желязков и директора на музея Яна Кирязова. Стоянович разгледа и трите нива на общинския музей и остана впечатлен от експонатите в него. На първия етаж са подредени Сребърното монетно съкровище – 199 тетрадрахми, намерено от екипа на Даниела Агре в с. Синеморец и археология от предишни разкопки в района на община Царево, както и находки по проект „Виа Понтика”2012 г. от Царево, Ахтопол и Синеморец.

На втория етаж се намира изложбата на най-голямата частна колекция от пафти и накити в България, която може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на летния сезон. Събирани в продължение на десетилетия, експонатите отразяват традициите в различни периоди от българската история, като неизменно се отличават с изключителна изработка и ювелирно майсторство.

Министърът на културата пое ангажимент да съдейства за изработката на копие на Синеморското златно съкровище, което да бъде изложено в музея. Заедно с морските кметове обсъдиха и темата за археологията на територията на общината, и за това как тя не бива да бъде пренебрегвана.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук