12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Празник в музея „Старинен Несебър” в аванс

 С три изложби в петък следобед  в музей „Старинен Несебър“ отбелязаха в аванс своя професионален празник, който всъщност се чества на 18 май. Директорката на музея Петя Кияшкина благодари на всички, уважили събитието и обясни, че отбелязват празника по-рано, защото в понеделник служителите на музея ще участват в 48-ата Национална археологическа конференция. На форума те ще представят резултатите от труда си, като по този начин Несебър ще може да се похвали със своите последни археологически проучвания.

След кратко представяне на акцентите в музея – обновената постоянна експозиция, временната изложба с новопостъпили материали и фотоизложбата „Археологията – начин на живот“, Петя Кияшкина даде думата на кмета на община Несебър Николай Димитров. Той също поздрави всички с празника, като подчерта, че и занапред ще продължи  доброто сътрудничество между общината и музей „Старинен Несебър“. Кметът каза още, че богата история и култура на града трябва бъде съхранена и опазена, затова и усилията на общината са насочени в тази посока. В заключение той честити на всички служители празника с пожелание за здраве, упоритост и намиране на още по-ценни находки, които да оформят града като културен център в държавата. Кметът поднесе букет на директорката на музея, която от своя страна благодари от името на целия екип за  непрекъсната подкрепа, оказвана от община Несебър. Потвърждение на думите й бе и фактът, че вчера се очакваше да пристигне новият служебен автомобил на музея, осигурен от общината, като съвпадението с празника е напълно случайно.

След официалните приветствия, всички присъстващи се отправиха към обновената експозиция, която предизвика най-голям интерес. Акцент в нея бе откритото преди няколко месеца безценното златно съкровище, без аналог в национален мащаб,  в което златните накити са датирани от средата на ІІІ век пр. Хр. и  теглото им е над 200 грама.  Директорката на музея обясни, че те са изработени с характерните за ювелирното изкуство на античността техники – филигран, гранулация, както и цветен емайл, и  впечатляват с фина изработка и невероятно изящество. Друг интересен момент в същата зала бе отделния кът, представящ монетосеченето, продължило повече от 6 века. Чрез отбрани екземпляри хронологично са показани всички типове месамбрийски монети от сребро и бронз.

Във фоайето на музея гостите имаха възможност да разгледат фотоизложбата, озаглавена „Археологията – начин на живот“. На кадрите е запечатано ежедневието на голяма част от екипа, проучващ некропола на Месамбрия вече трета година, и дават ясна представа, че археологията не е само романтика,  а  специфичен, изморителен и тежък труд.

Интерес предизвика и единственият известен в света бронзов сиринкс (музикален инструмент) от края на IV век пр. Хр., разположен във временната изложба под надслов „Богатствата на Месамбрийския некропол“. Сред впечатляващите находки от същата зала са датиращите от V – IV  век пр. Хр. съдове с изключителни художествени качества- лекити, скифоси, както и редки кантароси от типа „Св. Валентин“. Подобаващо внимание бе отделено и на колекцията от класически теракоти, сред които се откроява протомето на богиня, както и изключително рядката плоска теракота, представяща Нереидата Тетис  и Хипокамп.

Сред множеството гости, уважили празника на музея и докоснали се до неповторимата атмосфера на уникалните културно-исторически паметници, бяха градоначалникът Николай Димитров и служители на община Несебър, кметът на Радва -Андон Бакалов, настоящи и бивши служители на музея.img_6062.JPG

  

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук