17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Празник за рождения ден на резерват Атанасовско езеро

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас организират специален празник по случай 35-тия рожден ден на резерват Атанасовско езеро. Това съобщиха от Фондацията. Всички желаещи са поканени да се включат в празника „Птици, плетеници и хамаци“ активно като се присъединят с велосипед, ролери, тротинетки в 17.30 от Охлюва (до Казиното) или пристигнат директно в 18.00 пред Укритието за наблюдение на птици в м. „Пода“.Атанасовско езеро

Резерват Атанасовско езеро е обявен на 12 август 1980 г., за да опазва птичите обитатели на соленото езеро. Днес, 35 години по-късно този специален ден ще бъде отбелязан съвместно от стопанина на резервата – РИОСВ Бургас и неправителствената организация, която в момента изпълнява голям консервационен проект за езерото – БФБ.

Атанасовско езеро е място с национално и европейско значение, където се срещат 333 вида птици от всички 420 в България и гнездят над 120 вида, голяма част от които са защитени и включени в Червената книга. Тук е една от малкото запазени лагуни у нас, в която живее голямо разнообразие от видове – безгръбначни, риби, растения.

Всеки, който има желание и интерес може да участва в работилница за плетене с ракита. Местният майстор Станко Киров от гр. Българово ще ни научи как се плете, за да може впоследствие да изработим паравани по Пътеката на саблеклюна и да ограничим безпокойството на птиците от бъдещите посетители.
Празникът за рождения ден на резервата е посветен на 2015 – година на лагуната Атанасовско езеро и се организира от РИОСВ Бургас и проект Солта на живота, LIFE +, изпълняван от БФБ, в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук