6.5 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Празник на хляба в Несебър

 Празникът на хляба събра множество жители и туристи на Несебър на площад „Месамбрия“ вчера. Традиционното събитие откри Златин Чаушев от отдел „Култура“ към общината, който припомни, че с хляба започва и завърша човешкия живот и че по-ценно и по-важно от него няма. Надя Шишкова от Сдружението на жените в Несебър, инициатор на празника, също наблегна на святостта на хляба, като уточни, че в него се крие силата на народа.

„Променя се динамично животът ни в ерата на глобалния свят и това е видно за всички, но смятам, че трябва да запазим непроменено нашето отношение и да изразяваме нашето уважение към хляба“, бяха думите на Ели Кирилова, секретар на общината. В знак на внимание от страна на пенсионерския клуб в гр. Св. Влас тя получи пита придружена от житни класове и бутилка вино. Същият жест бяха подготвили и от сдружението на жените в Несебър. Дългата трапеза, изпъстрена с различни видове хляб от производителите в общината, благослови отец Димитър.

След него половинчасова празнична програма, свързана с обичаите и българския бит, представиха от читалище „Просвета“, с. Чарган, Ямбол. Интерес, особено сред гостите на града, насъбрали се около площада, предизвика представянето на типичните трудови занимания по време на жътва, като там, на полето, присъстват всички от семейството – от бебето в люлката до най-възрастния член на фамилията. Без песен спорна и лека работа няма – това също показаха участниците в програма, и под съпровод на българска гайда кръшни български мелодии изпълниха въздуха. Официалната част завърши с право хоро, в което участие взеха както можещи, така и желаещи да научат стъпките на танца.След това от вкусните хлебни продукти, разположени на дългата трапеза опитаха  и жители, и гости на Несебър.praznik_hliab_6.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук