11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Кметове откриха изложба за кметовете в Созопол

Празниците на Созопол, посветени на светицата- закрилница на града Света Марина, стартираха  с изложба „ Кметовете на Созопол“.

Постоянната експозиция  включва  табло с имената на 35 личности, които са ръководили община Созопол 55 мандата и обхваща периода от Съединението на България до наши дни. В експозицията са включени и т.нар. „гръцки „  кметове, които са управлявали града до 1925 г.

Първите кметове, поставили основите на съвременния туризъм в Созопол са били Никола Калоянов и Никола Костов. Те са наредили добитък да бъде изкаран извън града, тоалетните да бъдат премахнати от дворовете и вкарани вътре в къщите. По тяхно време започва изграждането на крайбрежната алея и построен амфитеатъра, разказа днес кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Бившите кметове, които присъстваха на откриването на изложбата на чаша вино се върнаха в спомените си за съграждането на един град- държава, като Созопол.

Панайот Рейзи, чиято е идеята за тази изложба, каза още, че това не е обикновена експозиция, а това е историята на един град. На въпрос къде е неговата снимка, той отговори, че ще бъде поставена,  когато завърши неговия мандат.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук