12.6 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Превозвачи се вдигнаха на протест заради такси на Летището

Автобусно шествие срещу таксите за престой на Летище Бургас се провежда днес. Това съобщи Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара. „Протестът е продиктувано от монополното положение на фирмата концесионер на Летище Бургас и Варна и таксата за престой на автобусите. Исканата сума за използване на инфраструктурата на летището от превозвачески фирми е 60 лв. на месец и 400 лв. за цялата година“, твърди Иванов. 

Capture

Според него, Министерството на транспорта миналата година е дало становище, че фирмата не използва точна методика за определяне на таксите. Така след проведени протести през 2014 година таксата от 400 лв падна на 150 лв за сезона. За сравнение таксата за цяла година през 2013 г. е била 80 лв.

„Това не е паркинг. Автобусите и транспортните фирми, туристическите фирми отиват да посрещат и изпращат туристи, а не да паркират на паркинга за часове. В други страни паркингите са за паркирани не на автобуси, а на лични автобуси”, смята Иванов и допълва, че този монопол поставя в неизгодна позиция целия туристически бизнес.

Превозвачите се обединиха около искането таксите да отпаднат за следващите две години, докато се излезе от икономическата криза, в която според тях се намира страната. „Не искаме да създаваме проблеми, но сме принудени да вземем контра мерки и да оставим и да не посрещаме чуждестранните туристи този сезон. Ние от април информираме държавните институции да вземат съответните мерки”, допълни Иван Иванов, цитиран от „Фокус“.

Според него е последвал отговор на министерства и комисии, че това са ангажименти на бизнеса.
Кметът Димитър Николов също е провел среща с Георги Чипилски, директор на летище Бургас, но не е последвал резултат.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук