13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Предаваме на германския съд турчин, обвинен в убийство и търговия с наркотици

Апелативен съд Бургас потвърди решението на Бургаския окръжен съд, с което е допуснато предаване на турски гражданин Месут Яшар на германските съдебни власти по две Европейски заповеди за арест.
Първоинстанционният съд е допуснал изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата на гр. Хановер, Федерална Република Германия на 15.12.2005г., на основание Заповед за арест от 14.01.1998 г., издадена от Районен съд гр. Хановер и предаване на издаващата държава на Месут Яшар, с цел наказателно преследване по обвинение за извършени престъпления. На 14 август 1997 г. в гр. Хановер, Германия на ул. „Гьотещрасе“ исканото лице по предварителен сговор с няколко други съучастници, се въоръжили с огнестрелно и хладно оръжие. Един от тях застрелял намиращия се пред кафене човек, като участниците в групата направили опит да убият и друг човек, когото ранили застрашавайки живота му. След това бил направен опит да бъдат застреляни други, намиращи се наблизо хора, но опитът не успял, тъй като оръжието засякло. Причина за описаното по-горе били спорове за търговия на наркотици. Деянията са квалифицирани като съучастие в убийство, опит за убийство, нарушаване разпоредбите на Закона за оръжията и образуване на въоръжена престъпна група, и представляват престъпления от Наказателния кодекс на Германия.
Със същото решение съдът е допуснал и изпълнение на Европейска заповед за арест, по преписка на прокуратурата в Берлин, Федерална Република Германия, издадена на 09.07.2010 г. на основание Заповед за арест на Районен съд Тиргартен от 06.07.2010г. и предаване на издаващата държава на Месут Яшар, с цел наказателно преследване по обвинение за извършени престъпления – трафик на наркотици, в периода месец август 2008 г. до 03 декември 2008 г. по Закона за опиянителните вещества и Наказателния кодекс на ФРГ.
Исканото лице през месец август 2008 г. се е разпоредило, да се транспортират най-малко три килограма хероин от Истанбул – Република Турция за Бад Оенхаузен, Германия, на две лица, като на 19.08.2008г. в същия град последните се срещат с други двама, на които продали хероина, който доставили два дни по-късно в Берлин, за което получили общо 45000 евро. През октомври 2008 г. Яшар се разпоредил да се транспортират най-малко девет килограма хероин от Истанбул – Република Турция до Берлин, Германия на едно лице. То се е свързало с други две, като същевременно им посредничило да се свържат с агент под прикритие на немските служби, на когото предлагат да закупи посочените девет килограма наркотик. Сделката се е осъществила съответно на 24 ноември 2008 г. за четири килограма и на 03 декември 2008 г. пет килограма.
Упълномощеният защитник от Яшар обжалва този съдебен акт пред въззивния съд, като твърди, че актът на Бургаския окръжен съд е незаконосъобразен. Той моли апелативния съд да отмени обжалваното решение и да постанови друго, с което да откаже изпълнението на двете Европейски заповеди за арест. Адвокатът аргументира основание за отказ от екстрадиция с наличие на висящо наказателно производство в Република Турция, с предмет на разглеждане престъпление, което е идентично с това, описано по втората Европейска заповед.
В съдебната зала обвиняемият заяви, че не е извършил престъпленията, за които го обвиняват и изрази желание да не бъде екстрадиран в Германия.
Представителят на Апелативна прокуратура Бургас оспори основателността на въззивната жалба и заяви, че счита обжалваното решение за правилно и обосновано, поради което пледира същото да се потвърди.
Апелативен съд Бургас установи, че германските власти са представили доказателства за образуваните срещу исканото лице наказателни производства за деяния, които представляват престъпления и по българското законодателство. Въззивната инстанция споделя изводите на първоинстанционния съд, че са налице основания за изпълнение на Европейската заповед за арест. В съответствие със закона е постановено предаване на Яшар на германските власти, за да бъде разследван за престъпления, които се наказват с доживотен затвор по първите обвинения и максимално предвидено наказание 15 години лишаване от свобода по посоченото обвинение във втората Европейска заповед за арест.
Въззивният съд коментира като неоснователно възражението на защитника и на Яшар, че неследва да се изпълнява Европейската заповед за арест, тъй като липсват достатъчно доказателства, че той е извършил престъпленията. Апелативната инстанция намира, че изпълняващата държава няма правомощия да проверява доказателствата по обвинението, а следва да приеме, че искащата държава е изпълнила своите законови задължения. На лице са всички предпоставки в искащата държава да се проведе гарантиран, справедлив процес, при който на Яшар ще бъдат предоставени всички предвидени в Европейската конвенция за правата на човека възможности за защита, включително и по наведените доводи за идентичност на процеса в Република Турция с престъплението, обект на настоящата заповед.
Апелативен съд Бургас намира за законосъобразна и взетата спрямо Яшар мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване, както изисква Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест.
Определението на Апелативен съд Бургас не подлежи на обжалване и протест.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук