15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Предлагат Гого от „Тоника“ за почетен гражданин на Бургас

Кметът Димитър Николов ще внесе за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет докладна записка, с която предлага изтъкнатият и обичан от няколко поколения българи музикант и певец Георги Найденов – Гого да бъде удостоен с престижното звание „Почетен гражданин“ на Бургас. Високото отличие се присъжда на Георги Найденов – Гого за изключителните му постижения в музикалното изкуство, приносът му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво.

gogo-tinika.jpgГеорги Димитров Найденов – Гого е роден в Бургас на 6 август 1949 година. Завършва Химикотехнологическият институт, но не е работил по специалността си. Занимава се изцяло с музика, а творческата му биография е изключително богата. Той пее и свири в оркестър „Тоника“ към Културния дом на транспортните работници в Бургас от 1969 година. Преди това в продължение на  три години е част от група „Корали“, където се създава музикалният символ на Бургас „Бургаски вечери“. 

През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян /заменен по-късно от Яким Якимов, а след това от покойния Иван Христов – Славея/, образуват вокалния квартет „Тоника“. След зашеметяващ успех сред публиката и серия награди от най-престижни фестивали /1972г. – втора награда на фестивала „Тракийска лира“, 1976 г. –  първа награда на фестивала „Златният Орфей“, 1979 г. – първа награда на фестивала „Бургас и морето“/, през 1980 г. групата е разформирана, а изпълненията им са забранени за излъчване и част от записите унищожени. 

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата „Домино“, която също триумфира на българските и чуждестранните фестивали. „Домино“ печели през 1985 година – втора награда от конкурса „Кехлибареният славей“ в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. „Домино“ печели втора награда на „Златния Орфей“ и има голям успех на „Шлагерфестивал“ в Дрезден, Германия.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от „Тоника“ и „Тоника СВ“ създават общата формация „Фамилия Тоника“. Групата, освен че възстановява огромната част от хитовете, създавани за „Тоника“, „Тоника СВ“ и „Домино“, изпълнява и десетки нови шлагери, обикнати както от най-младото поколение почитатели на музиката, така и от връстниците на им.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук