24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Представителят на Световната банка откри посетителски център на Поморийското езеро

Флориан Фихтъл – постоянен представител на Световна Банка за България и кметът на Поморие Петър Златанов откриха днес новопостроената сграда на модерен център за опазване на Поморийско езеро. Флориан Фихтел изказа мнение, че истинският печеливш туризъм не се прави с безразборно застрояване,  а с развиването на специфичните фактори в даден район и даде за пример община Поморие. Центърът е  част от българския принос към честванията на 2010г., обявена от Генералната Асамблея на ООН за «Годината на биологичното разнообразие» . Сградата е изградена в рамките на успешно приключилия проект на Зелени Балкани, финансиран от Глобалния екологичен фонд чрез Световна Банка. Допълнителни средства за обзавеждане на центъра са привлечени чрез новия проект на Зелени Балкани по Оперативна програма Околна Среда «2007-2013». 

В центъра могат да бъдат видени макети на птици и да бъде получена информация за всички 268 вида, които гнездят в района на Поморийското езеро. Желаещите имат възможност да разгледат птиците в естествената им среда с помощта на телескопи, разположени на тераса на последния етаж. Заедно с Музеят на солта, посетителският център ще представлява общ компекс „Поморийско езеро“, като двете дейности взаимно ще се подпомагат.

На брега на Поморийското езеро днес се бяха собственици на терени в защитената зона, които не могат да осъществят своите инвестиционни намерения. Кметът Петър Златанов заяви, че трябва да се намери разрешение на техния проблем. „Въпросът е повдигнат отдавна, хората са потвърдили с нотариални актове собствеността си и са в правото си да защитават инвестиционните си намерения. Заставайки зад интересите на съгражданите си, инж. Златанов заяви, че не трябва да бъдат получавани крайни откази и заинтересованите трябва да имат възможност да реализират разумни инвестиции, съобразени с мненията на архитекти и еколози. Балансът между инвеститорски интерес и екология ще бъде опазен с влизане в сила на общия устройствен план на Поморие.“, заяви Златанов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук