13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Представиха в Брюксел резултатите от проект BE-NATUR на Дирекцията на Парк Странджа

На кръгла маса в Брюксел бяха обсъдени  резултатите от международния проект BE- NATUR, съфинансирана от транснационалната програма за сътрудничество в Югоизточна Европа, съобщи Иван Камбуров- ръководител на проекта за ДПП ”Странджа” .

на снимката: Иван Камбуров- ръководител на проекта Be Natur

Събитието бе организирано от провинция Равена в сътрудничество с други партньори на проекта, както и с активната подкрепа на Бюрото за връзка с ЕК на  региона Емилия – Романя, Италия.

„Резултатите от проекта,  насочени към по-добро управление на Натура 2000 мрежата, бяха представени в присъствието на представител на Генерална дирекция Околна среда на Европейската комисия , които се включиха в дискусията. Беше дадена информация относно стратегиите и дейностите, предприети от Европейския съюз,  в областта на опазването на околната среда до 2020 г. Беше обсъдена и необходимостта и нуждата от планирани обучителни дейности за мениджъри в зоните от Натура 2000. Проектът представи някои от добрите практики, насочени към укрепване на сътрудничеството  между страните от Югоизточна Европа и споделяне на опит за опазване на околната среда в защитените зони от Натура 2000”, обясни Иван Камбуров.

Представянето на проекта в Брюксел е от съществено значение, за да може в Европейския съюз   да бъдат взети предвид препоръките на експертите и природозащитниците в процеса на актуализирането и развитието на директиви и стратегии за опазване на околната среда, и един по-комплексен и интегриран подход при опазването на целевите видове и местообитания.

Представители на партньорите по проекта, както и представители на  международни екологични организации заявиха готовността си да се намерят форми на сътрудничество, за да се работи по съвместни проекти и в рамките на следващия програмен период 2014-2020.

В проекта BE-NATUR  участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа, възлиза на 134 хил. €.

Съгласно дейностите по проекта у нас бяха организирани 15 обучителни посещения на места с успешен пример за устойчиво развитие. В рамките на Be-Natur са изготвени също  планове за опазване на блатни костенурки, белите щъркели и дюните. Be-Natur работи за дългосрочното опазване на богатото биологично разнообразие на Странджа планина, включително прилежащите 10% от българското Черноморското крайбрежие.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук