13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Представиха в детайли проекта за превръщане на Немското училище в библиотека – музей

127-годишната библиотека на Бургас ще дели арт пространство с вътрешна градина, амфитеатър и модерно звукозаписно студио Комплексът от сгради, намиращи се на ъгъла на улиците „Кирил и Методий“ и „Оборище“, познат още като Немско училище ще се превърне в съвременен културен център. Проектът за цялостна промяна във визията на пространството бе представен днес. 

Проектът предвижда сградата да събере на едно място фонда на регионалната библиотека, както и да стане дом за развитието на различни видове съвременни изкуства. Предвидени са арт ателиета за живопис, графика и скулптура, съвременна фотография и дизайн, научни лаборатории, многофункционален център, лекционни и образователни зали,  кино салoн. На вторият етаж е предвидено да се обособи книгохранилището и специализирана секция за заемане на книги. Мястото ще предлага всякакви удобства на своите посетители – кафетерия, панорамен асансьор, гардеробиерна, подземен паркинг и тераса. В близост ше се намира зона за детско творчество и игри. Централният вход, общ за двете функции е ориентиран на запад. Връзката между съществуваща сграда- библиотеката и новопостроената- музея се разграничава чрез изграден атриум помежду им. Отвореното пространство, ще насочва посетителите в три посоки- към библиотеката, музея и градината.

 „Това е шанс най-голямата библиотека на Югоизточна България да се събере на едно място. Благодарна съм на Община Бургас, че стартира този модерен проект“, сподели Наталия Коцева, директор на Регионална библиотека „Пейо Яворов“, по време на общественото обсъждане на новата визия на сградата.

Атрактивният нов облик ще бъде подсилен с големи стъклени витрини, през които ще се наблюдават книжните рафтове. Идеята ще се реализира по модел на големите библиотеки в Германия, Англия и Франция. Това ще даде възможност за навлизане на повече светлина, а книгите ще се виждат дори от по-далечно разстояние, така всеки ще се ориентира с какво предназначение е сградата. Друг характерен детайл в избрания проект са надписите и интересните цитати от класически книги и емблематични за времето си автори. Те ще бъдат инкрустирани върху стъклата на сградата. Сградата ще бъде достъпна и изцяло съобразена с потребностите на хората в неравностойно положение.

Одобреният проект е на варненската фирма „Дизарх ООД“. В презентацията арх. Делян Жечев подчерта, че основната идея, към която са се придържали при изготвянето на проекта, е спазването на изискванията за максимално запазване на съществуващата конструкция, тъй като сградата се намира в жилищна зона и не трябва да се допуска контраст в околната среда.

Всички препоръки от дискусията и забележки на оценъчната  комисия в състав арх. Десислава Евгениева – началник отдел „Кадастър, регулация и архитектура“ в Община Бургас, арх.Митко Шикеров – представител на Камарата на архитектите в България, инж. Станислав Койчев – представител на Камарата на инженерите, арх. Валентин Стамов – представител на Съюза на архитектите, Златан Христов – юрисконсулт, инж. Васил Василев – началник І – ва РСПБЗН – Бургас, Наталия Коцева – директор на Регионална Библиотека „П.К.Яворов“, ще се вземат предвид и включени в доработването на идейния проект.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук