22.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Представиха проекта за брегоукрепване на дигата в Поморие

Кметът Иван Алексиев представи пред жителите на Поморие и пред живущите на ул. Морска в града, проекта „Реконструкция и укрепване на съществуваща крайбрежна дига с цел предотвратяване на наводнения на жилищна зона, прилежаща към ул. “Морска“ в кв. „Св. Георги“, гр. Поморие“, на стойност 1 052 542,06 лева, като 52 627,21 лева са собствено финансиране от бюджета на Община Поморие, а останалите 999 914,96 лева са Безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Регионално Развитие 2007 – 2013”

            „В Министерството на регионално развитие и благоустройството, както и аз самият, останахме изненадани от това, че този проект не е подложен на обществено обсъждане с жителите на засегнатия район”, каза кметът Алексиев. „И тъй като проектът вече е одобрен от министерството във вида в които е бил защитен от предното ръководство и такъв какъвто трябва да бъде реализиран, независимо кой ще е кмет на общината, единственото, което мога да направя аз, е да ви го представя”, каза още кметът. Той заяви, че гарантира за качеството на изпълнение и за това, че няма да се повтори ситуацията, както когато преди 3-4 години Общинският съвет гласува 870 000 лв. за брегоукрепване на ул. Морска от бюджета на община Поморие т.е от собствените приходи и тези пари не се вложиха в брегоукрепването.

            „Детските площадки и алеи ги има като проект на картинки, но нищо от това не е защитено пред министерството, освен  тези 230 метра от дигата, които са одобрени за безвъзмездна финансова помощ”, поясни на присъстващите Кунчо Гайдов, зам.-кмет строителство в Община Поморие

            Поради липсващи документи относно подписания договор, кметът Алексиев е изискал копия на инвестиционния проект, формуляра за кандидатстване и приложение към договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от МРРБ.

            Забавянето в стартирането на заложените дейности е от това, че инвестицинния проект е получен в Община Поморие на 08.03.2012 г. От тогава започва и провеждането на процедури по избор на изпълнител. Вторият, класиран при приключването на процедурата е обжалвал решението. Дори и след потвърждаване на взетото решение от страна на Комисията за защита на конкуренцията, следват дела във Върховния административен съд, чието окончателно решение излиза през ноември 2012 година и което потвърждава решението на комисията и заповедта на кмета за избор на изпълнител.

            Фирмата, спечелила обществената поръчка, вече е подготвила част от съоръженията, които ще се пускат в морето, така наречените кесони. 140 от общо необходимите 230 кесона са вече произведени и всеки един се подлага на изпитателен срок за якост от 30 дни.

„Брегоукрепителните дейности ще стартират след 10 януари и ще направим всичко възможно до края на април да сме ги приключили”, заяви Дичо Трифонов, управител на фирмата изпълнител на проекта.

            Предвидената инвестиция включва дейности по реконструкция, укрепване и разширяване на съществуваща крайбрежна дига, намираща се в кв. „Св. Георги“, гр. Поморие.

Дигата представлява пасивно надлъжно брегоукрепително съоръжение, разположено в югозападния участък на бреговата ивица на града и е част от брегоукрепването на южния бряг на Поморийския полуостров.

В рамките на тази дейност се предвижда разширяване на ядрото на дигата с цел нейното усилване и укрепване, както се предвижда и изпълнението на междинни площадки – алеи в откоса на дигата с цел по-добра ефективност на предприетите мерки по разширяването и укрепването и.

Челото на дигата ще се изпълни на две нива от подредени скални блокове (кесони) с тегло 100 – 500 кг. със заливка от проникващ бетон и армирана бетонова настилка.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук