9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Представиха проекта за уникален градски парк в Поморие

Премина общественото обсъждане на тема „Изграждане на нов градски парк в Поморие”. На 3 юли в салона на НЧ „Светлина 1939”, кметът на Община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметът по строителството Кунчо Гайдов и проектанта – ландшафтен архитект Росен Гурков , представиха проектната идея на парка пред присъстващите граждани.

„След задълбочено проучване установихме, че в България няма тематичен парк – лабиринт. В Европа се срещат подобни паркове, но ако осъществим проектната идея,  този  ще бъде най-големият на Балканите” – коментира проектантът.

В мащабния проект са предвидени забавления за всички възрасти. Паркът ще представлява различни стилове лабиринти  и сектори с различни модули, което ще поддържа интереса у посетителите. Ще има музикална градина,  в която децата ще могат да разговарят на голямо разстояние, чрез специални съоръжения под зeмята. В огледалната градина, игрите на светлина ще красят парка. Вградена в настилката шахматна дъска и огромни фигури, ще подчертават нестандартната му  визия. Тролей на въже е предвиден за най-малките посетители. В идейния проект е заложено виенско колело, алея за колоездачи и паркинг.

   „Стремяхме се да избегнем традиционното. Искаме да направим парк, който да ползват както гражданите, така и туристите на Поморие. Паркът ще бъде място за отдих и атракция. Уникалността му ще допринесе за популяризирането на града като туристическа дестинация.” – каза кметът Иван Алексиев.

Теренът върху, който се предвижда изграждането на парка е собственост на манастир „Свети Георги Победоносец”. Проектната идея вече е представена и одобрена от манастирския събор и предстои в края на месеца да бъде внесена за разглеждане от Сливенски епархийски съвет. След решение от тяхна страна ще се възложи остойностяване на проекта. „Ще потърсим европейско финансиране. Община Поморие е одобрена по „Интегриран план за градско възстановяване и развитие” по Оперативна програма „Регионално развитие”  2007-2013, а това е шанс за нас да осъществим този проект, който ще бъде инвестиция в туризма, защото ще привлича все повече гости тук.” – каза още кметът.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук