11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Представиха първия том на „Поморие: древност и съвремие“

Първият том от историята „Поморие:  древност и съвремие” е вече факт. Представянето на луксозното издание събра историци, архелози, общественици и поморийци в Гранд Хотел Поморие. Сливенският Митрополит Йойникий също прояви интерес към новия, научен труд.

 Книгата съдържа изследвания, материали и документи, свързани с историята на Поморие. Инициатори за създаването му са Община Поморие и „Геопан”.

 Проф. Иван Илчев- ректор на Софийския университет представи първия том на „Поморие:  древност и съвремие”.

Той подчерта, че Поморие заслужава подобна книга, защото не са много селищата в България, които могат да съперничат на Анхиало и неговата 2500 годишна история.

Проф. Илчев , каза също, че е завидял за изключителното полиграфско оформление на и приветства това, че изследването е строго научно, но е написано на разбираем за читателите език.

Кметът на Поморие благодари на дарителите, които са помогнали историята на Поморие, с най-новите изследвания, да стане факт и изтъкна значението на този труд.

Основният съставител на книгата д-р Атанас Орачев заяви, че трябва да се помисли за инициативен комитет за проучванията на историко- археологическия комплекс „Палеокастро”.

Според историка Mавзолеят на последните тракийски царе, който се представяше като „Поморийската гробница”,  има реални шансове да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО и да се работи в посока на развитието на културен туризъм в Поморие.

 Предстои издаването на втори том, а също така вече  се мисли и за подготвянето на адаптирано издание за учениците в Поморие.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук