15.4 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Представиха съкровището на Лесескепра в Нощта на музеите

За първи път Исторически музей Поморие отвори врати не само в необикновен час, но и по необикновен повод. Това беше Европейската нощ на музеите. Всяка година Международният съвет на музеите предлага тема, по която да работят музеите по света.

За тази година беше предложена темата „Музейните колекции правят връзки”. Идеята е, че музеите са живи институции, които помагат да се създадат мостове между посетителите, поколенията, и културите по света. Следвайки предложената тема екипът на Исторически музей Поморие стана сцена за няколко мероприятия. Връзката с младите поколения бе осъществена с една интересна историческа игра – „Познавам ли моята България”, организирана от сдружение „Моята България”. Участие в състезанието взеха деца от училищата ОУ „Христо Ботев” – Поморие, СОУ „Иван Вазов”- Поморие, ОУ „Христо Ботев”- с. Бата и ОУ „Паисий Хилендарски” – гр. Каблешково. Играта се проведе в три кръга.

В първия кръг учениците от Бата представиха комбинация от народни песни и разказаха за историята на селото си. Децата от Каблешково представиха археологическия обект Козарева могила. Учениците от ОУ „Христо Ботев” Поморие разказаха за златното съкровище на Лесескепра, а учениците от СОУ „Иван Вазов” се превъплътиха в ролята на тракийски момичета. Във втория кръг децата трябваше да разпознават хартиени макети на забележителности и всички отбори се справиха равностойно. В третия кръг децата подреждаха пъзели за време и първи бяха учениците от ОУ „Христо Ботев”- Поморие. Журито в състав Желязко Страволемов, Димитър Ницов и Григор Марков определи за победител отбора на ОУ „Христо Ботев” – Бата.

За празника гостува изложба на Регионален исторически музей – Бургас – уникалното златно съкровище, открито в покрайнините на Поморие. Една от най-древните и загадъчни цивилизации по нашите земи, за която има сведения в тракийската култура. В Нощта на музеите поморийската общественост видя за първи път в своя град изящните златни накити на видната си съгражданка – богатата тракийка Лесескепра. Специален гост на откриването на изложбата беше преподавателят по археология в Нов български университет и откривател на съкровището през 1975г. – доц. Петър Балабанов.

Гостът археолог остана впечатлен от необикновения начин на експониране на съкровището. При огромен интерес, под звуците на музика в изпълнение на Еля Акупян – китара, Айлин Ангелова – флейта и Антоанета „Димитрова – виола, гостите разгледаха и останалите експозиционни зали, допълнени и обогатени специално за Евопейската нощ на музеите. Междувременно в Музея на солта се прожектира ретроспективния филмов маратон „Поморие през кинообектива на 20-ти век”.Театър „Трио” Бургас, с ръководител Пламен Андреев представи спектакъла „Оттук-Оттам”. Исторически музей Поморие остана отворен за посетители до полунощ и се радва на интереса на гостите и гражданите на града.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук