14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Представят официало туристическия маршрут „Духовен път“ в Несебър

На 14 май от 11 часа ще бъде  официалното откриване на културно-туристическите атракции по проекта „Вяра в Несебър“. Експерти от Общинска администрация – Несебър, проектанти, архитекти, строители и археолози,  в продължение на две години работиха усилено за реализацията на проекта.

на снимката: министърът на културата Петър Стоянович първи премина по новия туристически маршрут
на снимката: министърът на културата Петър Стоянович първи премина по новия туристически маршрут

По проекта бяха социализирани и адаптирани две църкви: „Св. Параскева“ и „Св. Йоан Кръстител“ и е изградено 320-метрово трасе от предвидения „Духовен път“. Той започва от църква „Св. Йоан Кръстител” до църкви „Св. Параскева” и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“.

Проектът отваря църквите за посещение и ги превръща в артистични ателиета, галерии и камерни зали, подходящи за лимитирани изпълнения, които ще вдъхнат нов живот на старите несебърски църкви и ще върнат някогашния бляскав и славен ореол на средновековните несебърски светини.

„На 14. май Община Несебър е подготвила празнична програма, която ще започне с презентация на проекта в църквата „Св. Параскева“. След това заедно ще изминем 320-метровото трасе на културно-туристическия маршрут „Духовен път“, който ще ни отведе до църквата „Св. Йоан Кръстител“. Там ще имаме удоволствието да присъстваме на концерт на солисти от Бургаската опера и лично да се убедим в отличната акустика на древния храм. Там ще имате възможност да обмените контакти и информация с представителите на проекта”, съобщи кметът Николай Димитров.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук