11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Предупреждават за значителни валжи

В понеделник от запад започват валежи от дъжд, на места се очакват до 40 кв.м/л. Югоизточният вятър в Източна България ще се усили, а вечерта от северозапад с умерен вятър ще започне да нахлува студен въздух.
В 11 области в Западна България днес е въведен жълт код заради очаквани обилни валежи. Количествата за денонощието може да достигнат до 10-30 л/кв.м, локално до 40 л/кв.м, предупреждават синоптиците. Валежите ще продължат и след полунощ.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград и Пазарджик, показва справка на сайта на НИМХ към БАН.

Максималните температури ще са в широки граници – от 13-14 градуса в западните райони, до 23-24 градуса на места в Източна България. През нощта срещу вторник валежите ще продължат и в източната половина на страната. С преминаването на циклон през Балканския полуостров атмосферното налягане в страната значително ще се понижи.

Над Черноморието ще преобладава облачно време, без валежи. Около обяд ще има и временни разкъсвания на облачността. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е 17-19 градуса, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще е облачно, около обяд в масивите от Западна България ще започнат валежи от дъжд, на височина над 2500 м ще преминават в сняг. В отделни райони ще прегърми. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 12 градуса, на 2000 м – около 6 градуса, като по-топло ще се задържи над източните масиви.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук